Back to Top

Bacăul turistic și activ

Proiecte Via Bacovia

Proiecte Via Bacovia și parteneri, realizate, în derulare, propuse spre realizare, idei de proiecte, activități și evenimente

1. Via Bacovia Trail

Este un concurs de alergare montană desfășurat pe dealurile de la vest de orașul Bacău. Prima ediție s-a desfășurat în anul 2022 având ca organizator principal Asociația Oleacă de Bicicliști în asociere cu Asociația Județeană de Atletism Bacău. Concursul s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Luizi Călugăra, a Parohiei Catolice Luizi Călugara, a grupului de alergători Happy Runners Bacău, Via Bacovia și cu finanțare de la Consiliul Județean Bacău, având o serie de alți sponsori și susținători.

Concursul a avut două probe, cros și semimaraton. Punctul de start/finish a fost din fața bisericii din Luizi Călugăra. Ambele trasee au parcurs cele trei capele aflate pe aceste dealuri.

La acest concurs au participat aproximativ 200 de alergatori.

De asemenea au fost și două probe pentru copii.

Site-ul oficial al concursului este aici: Via Bacovia Trail


2. Traseu tematic “Pelerinaj 7 Capele”

Proiect în derulare, adoptat, susținut și pus în “practică” de Arta in Dar, cu sprijinul Via Bacovia.

Este un traseu care unește șase capele aflate pe dealurile din partea de vest a orașului Bacău. Inițial acest traseu a purtat denumire de “Pelerinaj 6 capele” (https://viabacovia.ro/route/traseu-6-capele/).

Unicitatea acestui traseu este dată de prezența celor șase capele, unice în Romania, dar și de prezența altor repere, fie pe traseu, fie în imediata apropiere a traseului.

Proiectul este finanșat și susținut de Primăria Luizi Călugăra, Primăria SărataPrimăria Nicolae Bălcescu, Primăria Faraoani.

Sponsor principal: Fiald Imobiliare Bacau.

Acest traseu de un pitoresc deosebit va purta călătorul prin minunate priveliști asupra bazinului Siretului, a orașului Bacău și asupra satelor din împrejurimi, oferind liniște, relaxare, siguranță.

Detalii despre acest traseu gasiți aici: Traseu Pelerinaj 7 Capele.

.


3. Traseu tematic și pedestru Bacovian Delta

Proiect oferit spre adopție,

Acest traseu aflat chiar în oras va parcurge ambele maluri ale lacului Bacau II, Va fi și un traseu tematic și educativ, Un traseu destinat petrecerii timpului liber în natură, deschis persoanelor de orice varstă. Avâd avantajul localizării, cu punct de start și finish în oraș, acest traseu este la îndemâna oricui, putând fi parcurs pe jos sau cu bicicleta.

De asemenea poate fi un traseu excelent de a fi parcurs de către școlari în cadrul programelor de tip “școala altfel”.

De-a lungul traseului vor fi amplasate panouri informative despre flora și fauna specifică zonei dar vor fi făcute și o serie de amenajări pentru relaxare și odihnă.

Acest proiect este oferit spre adoptie oricărei asociații ce dorește să se implice în dezvoltarea orașului.
Detalii despre acest traseu gasiți aici: Delta Bacoviana


4. Tamasidava – introducere în circuitul turistic

Proiect oferit spre adopție,

Cetatea Tamasidava a fost locuită începănd cu epoca bronzului mijlociu și până în secolul II d.H. fiind considerată a doua cetate dacică, ca mărime și importanță, după cetatea Sarmisegetusa. De altfel cetatea a fost menționată, alături de Zargedava și Piroboridava, de către Ptolemeu în lucrarea Geografia.

În situl arheologic de pe malul stâng al lacului Răcăciuni au fost efectuate săpături arheologice pe parcursul a 40 de ani, până în 1994, săpături ce au scos la lumină un important material arheologic, inclusiv vase de import, material care atestă o vastă activitate economică în această zonă.

La ora actuală se poate vizita necropola cetății dar accesul până aici este incomod, făcându-se pe un drum care la ora actuală este în curs de asfaltare, apoi pe o distanță de câteva sute de metri peste un teren arabil.

Via Bacovia își propune să aducă în lumina cuvenită acest simbol al istoriei noastre și acest loc cu superbă priveliște prin implicarea factorilor autorizați. Astfel vom susține amenajarea unor căi de acces adecvate la acest site, amplasarea de panouri informative, amenajarea și amplasarea de diorame cu material arheologic și, de ce nu, realizarea unor trasee de pelerinaj și ciclism care să treacă și prin această zonă.

Avem tot sprijinul primăriei Pâncești pentru derularea acestui proiect.


5. Trasee pedestre și cicloturistice Trebeș

Pădurea Trebeș-Hemeiuș-Fântânele-Luncani este excelentă pentru activități în natură, dat fiind că această pădure este străbătută de drumuri forestiere line, marea parte a drumurilor fiind sub umbra pădurii, lucru ce face ca aceste trasee să fie excelente atăt pentru plimbări cât și pentru sport – alergare, MTB mai ales pe timp de vară, fiind ferite de arșița verii.

Intrarea pe trasee se poate face prin mai multe locuri, cel mai la îndemână loc fiind zona Trebeș, întrucât este aproape de oraș și aici se găsește și loc convenabil de parcat mașina.

Drumurile forestiere fiind line această zona se pretează foarte bine și la ieșiri în familie chiar și cu copii mici.

În această zonă se poat amenaja trasee de diverse lungimi. Traseul Camino de Romania/Camino de Bacău trece prin aceste locuri.

La ora actuală pe Via Bacovia se găsesc o parte din aceste drumuri și cărări fie pe harta mare a drumurilor și cărărilor, fie pe trasee electronice separate,, cum ar fi Traseu Trebeș Cross,

De menționat că tot aici se regăsește o frumoasă rezervație forestieră, rezervația Arsura.


6. Trasee de drumeție Măgura

Pornind din comuna Măgura, din fața primăriei, vor fi doua trasee, ambele pornesc la deal pe valea pârâului Negel.

Unul dintre trasee, lung de 16Km, va urca spre dealul Pietricica și de acolo se întoarce tot prin valea pârâului, pe la Măgura Verde, Capela Gherț, coborând apoi spre punctul de start.

Detalii despre acest traseul, harta, fotografii și track-ul GPX se găsesc pe Via Bacovia, aici: Traseu Măgura-Pietricica-Ghert-Măgura.

Al doilea traseu pornește tot din fața primăriei Măgura, la deal pe valea Negelului dar va face undeva dreapta și se va intoarce la punctul de start. Are o lungime de aproximativ 15Km. Acest traseu este realizat în format electronic și urmează a fi publicat.

Mai există un traseu în format electronic, de 21Km, traseul foarte bun pentru alergătorii ce vor să se antreneze pentru semimaraton alergare montana. Acest traseu este aici: Traseu Măgura-Răchitișu-Sohodol.


7. Trasee urbane tematice – ZidaART

Împreună cu ZidART – Street Art Festival, încercam să marcăm trasee urbane optimizate, astfel încât călătorul să poată parcurge pe un traseu cât mai optim picturile murale ZidART.

Traseele vor fi marcate prin semne distincte care vor conduce călătorul de la o pictură la alta. De asemena se vor crea și traseele în format electronic astfel încât călătorul să își poată planifica usor călătoria.

Ne propunem să facem demersurile necesare ca în zonele în care sunt picturile murale să existe un minim de amenajări menite a invita călătorul la câteva clipe de odihnă și vizionare a picturii. Un minim necesar ar fi amplasarea de panouri informative, băncuțe pentru odihnă, coș de gunoi, reflectoare solare care să lumineze picturile odată cu lăsarea întunericului.

Pe panourile informative vor fi prezentate informații cu privire la proiectul ZidART, la povestea picturii dar și alte informații de interes pentru călătorul ajuns pe traseu.

De asemenea, odată cu aceste trasee se va face și inventarierea picturilor într-o formă care să permită integrarea ulterioară a traseelor și a picturilor într-o aplicație mobilă și site web.

Despre ZidART

ZIDART este un proiect de regenerare urbană și socială prin artă stradală, educație și interacțiuni culturale, conceput din dorința de a crea o platformă pentru dialog social care să-i inspire pe oameni să fie prezenți în comunitate și să participe la viața culturală a orașului.

Dorim ca aceste trasee să fie introduse și în programele școlare pentru Școala Altfel.


8. Inventariere Puncte de Interes (POIs)

Realizarea unei baze de date structurate cu punctele de interes pentru turism și activități sportive, recreative și culturale. Astfel se vor inventaria muzee, monumente, parcuri locuri de recreere, e.t.c.

Aceste puncte de interes vor fi prezentate pe site, organizate pe categorii și subcategorii, astfel încât cei interesați să poată să găsească într-un mod facil informațiile de care au nevoie.

De asemenea informațiile vor fi legate între ele pe diverse criterii astfel încât turistul, călătorul să se poată ghida ușor și să găsească cât mai aproape de zona în care se află punctele de interes, traseele și informațiile aferente pentru a petrece plăcut în drumețiile și vizitele sale,

Tot pe baza punctelor de interes vom crea mecanisme de colaborare între diverse entități, pentru autopromovare și atragerea turiștilor în diverse activități. De exemplu unitățile de cazare să poată prezenta clienților oportunități privind petrecerea timpului liber, cum ar fi parcurgerea unor trasee, vizitarea unor obiective turistice din apropiere, închiriere de echipament sportiv sau participarea la activități sportive, culturale sau recreative.


9. Baza de date Servicii Locale (LS)


10. Lista Producatori Locali


11. Realizare și amenajarea de Puncte de Întâlnire (PI) sau Meet Up Points (MUPs)

Punctele de întâlnire sunt zone amenajate pentru a facilita întrunirea drumeților înainte de a porni pe trasee sau zone amenajate care printre altele vor fi și puncte de informare turistică.

În aceste zone se vor amplasa măsuțe și bănci, jocuri, panouri informative. Ne propunem să amenajăm locuri agreabile, frumoase în care oamenii să se adune, să se simtă bine, să simtă îndemnul de a călători, de a face sport.

Punctele de Întâlnire vor fi amplasate în zone convenabile, astfel încât să fie aproape de trasee, de obiective de vizitat.

Tot din această direcție vom face demersurile necesare pentru amenajarea unor locuri ce pot fi valorificate ca puncte de întâlnire și recreere în zone largi și bine amplasate pentru publicul larg, atât pentru cîlîtori cât și pentru localnici. Astfel de zonă poate fi piața din fața bisericii din Luizi-Călugara, piețele din orașul Bacău și lista poate continua.

.


12. Proiecte școlare pentru Școala Altfel

Venim în întâmpinarea școlilor cu propuneri de activități specifice pentru programul școala altfel.

Activitățile cu copii pot fi variate: excursii la Delta Bacăului, excursii în natură la capele, în pădurea Trebeș, drumeție urbană pentru vizitarea picturilor ZidART și altele.


13. Evenimente artistice, culturale si sportive

Ne propunem realizarea și promovarea unor evenimente artistice, culturale sau cu caracter sportiv prin care să promovăm zona noastră, pe de o parte, dar și să implicăm comunitatea în participarea la aceste evenimente.

De asemenea vom susține și promova, în limita posibilităților orice astfel de evenimente.

Tot în acest scop Via Bacovia a organizat și va organiza, cu titlu gratuit, sau uneori împreună cu partenerii noștri, excursii și drumeții în zonele aferente orașului, precum și activități sportive, cum ar fi sesiuni de alergare sau MTB.


14. Realizarea de produse locale de brand unic

Produsele cu specific local și promovate ca atare sunt întodeauna la mare căutare printre turisti. Ca atare încurajăm producția și promovarea unor astfel de produse.

Ca sugestii, astfel de produse pot fi produsele apicole, ciorba de verze (ciorba din bucuieni de primăvară (lobodă, stir, etc) și dreasă cu lapte bătut, borșul de fasole cu corcodușe verzi, lichiorul de porumbele (nu se fabrică la noi dar se poate fabrica), diverse produse din fructe sălbatice (suc de cătina, produse din păducel, e.t.c.), brânzeturi, produse din carne, tochitura moldovenească, găluștele cu prune, turtele pe plită, gemuri și altele.

.

.


15. Realizarea și distribuirea de suveniruri


16. Realizarea de expoziții Via Bacovia


17. Via Bacovia Tourist Info


18. Bacau Outdoor Sport Festival

La ora actuală în Bacău sunt multe oportunități și locuri faine pentru practicarea unor sporturi outdoor diverse: ciclism, alergare, caiac, drumeție montană/ Totodată în Bacău există o serie de organizații care deja au multă experiență în organizarea diverselor competiții cu caracter sportiv.

Ca atare considerăm oportună realizarea unui festival al sporturilor în orașul nostru, festival care să cuprindă cel puțin 3 secțiuni competitive: alergare, bicicletă, caiac și, în plus alte activități: drumeție, jocuri, etc,

.

.


18. Artiteatrul Bacău (Nicu Enea)

Contact

Pagina Facebook Via Bacovia : https://www.facebook.com/viabacovia
Grup Facebook Via Bacovia: https://www.facebook.com/groups/viabacovia
Pagina web: https://viabacovia.ro/

Canal Youtube: https://www.youtube.com/@ViaBacovia/videos
Profil TikTok: https://www.tiktok.com/@viabacovia


Email: c o n t a c t (at) v i a b a co v i a. r o
Telefon: 0040. 770.428.776


Un proiect vimp.ro

    No File Selected

    Goblenuri Sara Good Art

    Sara Good Art S.R.L. din Bacău vă pune la dispoziție o serie de goblenuri inspirate din imaginile Via Bacovia.

    Tot la Sara Good Art S.R.L. puteți să înrămați lucrările Dvs.

    Goblenurile pot fi comandate de pe site-ul Top Goblen (https://www.topgoblen.ro/).

    Iată mai jos câteva modele (click pe imagine pentru a comanda!!):

    Cod: 1447 Capela Ciciola

    Dimensiune:30 x 21,4 cm
    Nr. culori: 30
    Pret: 270 lei

    Cod: 1447 Capela Ghert-Panorama

    Dimensiune:30 x 18,5 cm
    Nr. culori: 29
    Pret: 250 lei

    Cod: 1447 Capela Ghert-Rărărit

    Dimensiune:30 x 21,4 cm
    Nr. culori: 30
    Pret: 270 lei

    Arhiva stiri

    Harta magnoliilor – Bacău

    Magnolia – Regina Primăverii și simbolul eleganței naturale

    Magnolia este una dintre cele mai spectaculoase și mai apreciate flori ornamentale din lume, renumită pentru frumusețea sa inconfundabilă, parfumul delicat și simbolismul său profund. Cu petale mari și catifelate, această floare impresionantă împodobește grădinile primăvara, creând un adevărat spectacol vizual și olfactiv.

    Dar magnolia nu este doar o floare frumoasă – ea are o istorie fascinantă, proprietăți terapeutice recunoscute și semnificații speciale în diferite culturi ale lumii.

    1. Originea și istoria magnoliei – O floare preistorică

    Magnolia este una dintre cele mai vechi specii de plante cu flori de pe Pământ, existând de peste 100 de milioane de ani. Fosile descoperite au arătat că magnoliile au supraviețuit erei dinozaurilor, ceea ce le face un simbol al rezistenței și longevității.

    Această floare își are originea în Asia de Est și America de Nord, fiind cultivată și apreciată de mii de ani pentru frumusețea și proprietățile sale medicinale. Magnolia a fost numită astfel în onoarea botanistului francez Pierre Magnol, care a studiat-o intens și a contribuit la clasificarea sa.

    Astăzi, există peste 200 de specii de magnolii, fiecare având caracteristici unice și culori spectaculoase, de la alb pur și roz delicat, până la galben strălucitor și violet intens.

    2. Magnolia în diferite culturi – Simbolism și semnificații speciale

    Datorită aspectului său elegant și impunător, magnolia este considerată un simbol al purității, nobleței și frumuseții atemporale.

    • În cultura asiatică, magnolia este un simbol al feminității, grației și demnității. În China antică, această floare era asociată cu frumusețea și rafinamentul femeilor din familiile nobile.

    • În Japonia, magnolia este legată de echilibrul naturii și de perfecțiunea simplă a vieții.

    • În Statele Unite, mai ales în sudul țării, magnolia este considerată un simbol al forței și rezistenței, deoarece poate crește în soluri dificile și condiții dure.

    • În Europa, această floare este asociată cu dragostea pură și începuturile noi, fiind adesea folosită în buchetele de nuntă.

    3. Tipuri de magnolii – Cele mai frumoase varietăți

    Există numeroase specii și varietăți de magnolii, fiecare având trăsături unice. Cele mai populare sunt:

    a) Magnolia soulangeana (Magnolia cu flori roz) – Regina primăverii

    • Cea mai cunoscută și apreciată specie, cu flori mari, în nuanțe de roz și alb.

    • Înflorește primăvara devreme, înainte ca frunzele să apară.

    • Creează un peisaj spectaculos în grădini și parcuri.

    b) Magnolia stellata (Magnolia stea) – Delicatețe și rafinament

    • Are flori albe, sub formă de stea, cu un parfum discret și plăcut.

    • Este mai mică decât alte specii, fiind ideală pentru grădini mici.

    • Înflorește la începutul primăverii, adesea chiar înainte de topirea completă a zăpezii.

    c) Magnolia grandiflora – Frumusețea veșnic verde

    • O specie impunătoare, cu frunze mari și lucioase, care rămân verzi tot anul.

    • Are flori uriașe, albe și parfumate, care apar pe tot parcursul verii.

    • Este frecvent întâlnită în sudul Statelor Unite, unde simbolizează puterea și rezistența.

    d) Magnolia liliflora (Magnolia lalea) – Eleganță și farmec exotic

    • Are flori mov sau roz intens, în formă de lalea.

    • Înflorește de două ori pe an, oferind un spectacol floral deosebit.

    • Este perfectă pentru grădini medii și mari.

    4. Beneficiile magnoliei – Proprietăți terapeutice și utilizări în medicina tradițională

    Magnolia nu este doar o floare frumoasă, ci și o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate. În medicina tradițională asiatică, extractele din scoarța, florile și frunzele de magnolie sunt folosite de mii de ani pentru diverse afecțiuni.

    a) Proprietăți terapeutice ale magnoliei

    • Reduce stresul și anxietatea – Conține compuși activi care ajută la relaxare și îmbunătățesc somnul.

    • Are efecte antiinflamatorii și antioxidante – Este folosită pentru a combate îmbătrânirea celulară și inflamațiile din organism.

    • Ajută la reglarea tensiunii arteriale – Unele studii sugerează că magnolia poate contribui la reducerea hipertensiunii.

    • Susține sănătatea pielii – Extractele de magnolie sunt folosite în industria cosmetică pentru efectele lor anti-îmbătrânire și anti-acnee.

    5. Cum să îngrijești magnolia în grădină

    Magnoliile sunt plante rezistente, dar pentru a avea o înflorire spectaculoasă, trebuie să respecți câteva reguli simple:

    • Locație potrivită – Magnolia are nevoie de multă lumină și un loc ferit de vânturi puternice.

    • Sol bine drenat – Preferă un sol ușor acid, bogat în nutrienți.

    • Udare regulată – Este important să fie udată mai ales în primii ani de viață, dar fără exces de apă.

    • Tăiere minimă – Nu necesită tăiere frecventă, doar îndepărtarea ramurilor uscate.

    • Protecție iarna – Unele specii sunt sensibile la ger, așa că e bine să le protejezi rădăcinile cu un strat de mulci.

    6. Magnolia în artă, literatură și parfumerie

    Datorită frumuseții sale impresionante, magnolia a fost o sursă de inspirație pentru artiști și scriitori de-a lungul timpului.

    • În literatură, este adesea folosită ca simbol al frumuseții pure și al speranței.

    • În pictură, florile de magnolie apar în opere asiatice tradiționale și în tablourile impresioniste.

    • În parfumerie, magnolia este folosită pentru a crea esențe florale fine, având un parfum subtil și sofisticat.

    Magnolia este mai mult decât o simplă floare – este un simbol al eleganței, longevității și frumuseții naturale. Cu flori spectaculoase și un parfum deosebit, această plantă aduce un aer nobil oricărei grădini și continuă să fascineze generații întregi.

    Indiferent dacă o admiri pentru splendoarea ei, o plantezi pentru farmecul primăverii sau îi folosești beneficiile terapeutice, magnolia rămâne o floare de neegalat, un dar al naturii care ne încântă privirea și sufletul.

    Text și hartă: Lucian Șerban

    Urmrmăriți grupul de Facebook Harta magnoliilor din Bacău

    Modele goblen Capela Calvar

    Click pe imagine pentru a vedea modelele!

    Capela Calvar 01 Peisaj de februarie

    Capela Calvar 02 Iulie

    Capela Calvar 03 Iarna

    Goblenuri Via Bacovia

    Modele goblenuri originale Via Bacovia

    Peisajele Via Bacovia pot fi model de inspirație pentru goblenuri. Mai jos găsiți modele complete pentru goblenuri. Click pe poză pentru a vedea modelele pe fiecare secțiune.

    Păstrăm și încurajăm tradițiile.

    ‼️Atenție ‼️

    Via Bacovia nu vinde set-uri goblen. Modelele nu sunt testate, realizarea goblenurilor după aceste modele este pe răspunderea fiecăruia.

    👉 Modelele sunt gratuite!

    👉Click pe imagini pentru a vedea modelele!!!

    ☝️ În fiecare galerie există mai multe modele!

    Modele goblen Capela Calvar

    Modele goblen Capela Ciciola

    Modele goblen Capela Ghert

    Bine ati venit pe Via Bacovia

     

    via bacovia

     
     
     
     

    De ce Via Bacovia?

    Pentru că aici vei găsi informații despre cum poți să te delectezi în timpul liber în cele mai frumoase și mai atractive locuri din Bacău și din împrejurimile sale.

    Dar nu numai atât, am pregătit și pregătim pentru tine o serie de trasee gândite pentru variate tipuri de activități: alergare, MTB, plimbări în natură și altele.

     
     
     
     

    ..

     
     
     
     

    Este pentru tine

    .

    .

    .

    .

    .

    Indiferent de anotimp pe traseele Via Bacovia vei găsi întodeauna un loc potrivit pentru tine, pentru familia ta, pentru tine și prietenii tăi.

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

     
     
     
     

    ..

     
     
     
     

    Ce găsești aici?

    Ne străduim să îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a petrece timpul tău prin locuri frumoase și interesante. Vei găsi locuri pe care vei dori să le vizitezi și să le revezi, trasee pentru mai multe categorii de activități sportive dar și recreative.

     
     
     
     

    .

     
     
     
     

    RepereRepere

    Obiective și locuri interesante și frumoase care îți oferă priveliști de excepție și unde te vei putea relaxa.

     
     
     
     

    TraseeTrasee

    Trasee outdoor sau urbane atîât pentru activități sportive cât și pentru drumeții sau relaxare.

     
     
     
     

    ArticoleArticole și știri

    Vei citi aici despre cum să ne orientăm pe traseele Via Bacovia, despre locuri, povești și legende locale.

     
     
     
     

    Și nu doar atât….

    Pentru iubitorii de natură și de mișcare am organizat și vom organiza diferite evenimente cu specific pentru fiecare categorie de iubitori de natură și mișcare, pentru iubitorii de fotografie. Urmăriți site-ul și pagina de Facebook pentru a nu rata nici un eveniment.

     
     
     
     

    .

     
     
     
     

    DrumețiiExcursii și drumeții

    Drumețiile noastre sunt variate astfel încât să oferim posibilitatea cât mai multor oameni de toate vârstele să cunoască și să se bucure de frumoasele peisaje bacoveniene.

     
     
     
     

    evenimente sportiveEvenimente sportive

    Atât de variat și divers este relieful Bacăului încât aici se pot desfășura multe activități sportive: alergare montană, MTB, vâslit și nu numai. Urmărește-ne pentru a practica cu comunitatea sportul tău preferat.

     
     
     
     

    alte activitatiAlte activități

    Ture foto, ieșiri pentru picnic sau la cefeaua de dimineață…

     
     
     

    Ultimele articole
    mai 25, 2025My name is Cătălin, and I’m not from Bacău.I moved to the city 5 years ago and there are Bacauanians who don’t know that there are spectacular places of water, with specific fauna. Or, they know they exist, but haven’t explored them. For some time a new sport has been on the horizon, and I fell in love with it and made others fall in love with it. It wasn’t hard.“SUP going? ” or ” are we boarding tonight? ” became legitimate questions in our small local group of enthusiasts.SUP, the logical abbreviation, coined by others, for Stand Up Paddle Board, and that’s because SUPB would have been hard to pronounce 🙂 I first saw SUP in Vama Veche and rented for an hour. Small waves, me for the first time, so I couldn’t paddle standing, only knees, but it won me over. I ordered as soon as we arrived in Bacău. It wasn’t then the best choice after the precarious research of the deciding elements involved in buying a paddle, but I did it with joy and enthusiasm! I knew about the lake at the Leisure Island, but didn’t want to have wondering eyes on me at my first attempts at stand up paddle, so I asked colleagues about other places with water. I was directed to Coada del Lac, in the Bistrita Delta, next to the old willow forest, a fabulous place when not crowded, full of beauty and tranquillity. There I learnt to “walk on water”. And, since then, whenever I have the opportunity, late in the evening, or long laps of the Danube Delta, big lakes in the country, I have the SUP in the car and I don’t hesitate to enjoy the quiet in the middle of the water. And I’ve convinced many others.My name is Cătălin and I love the middle of the water. Listening to the wind blowing, and the sun shining on me. [...] Citește mai mult...
    aprilie 15, 2025“St Michael” Church in Valea Mare – Fărăoani An oasis of faith in the heart of Moldova Situated between Valea de Sus and Valea de Jos, on the border between Valea Mare and Faraoani, the Roman-Catholic Church “St Michael” watches over the community of believers in the area. Its proximity to the 7 Capele pilgrimage route makes this place not only a spiritual reference point, but also a stopover full of history and beauty for those who travel the paths of Moldavia in search of tranquillity. History and local identity Built between 1922 and 1925, the present church was consecrated on 29 September, the feast day of the Archangel Michael, the spiritual patron saint of the community. It replaced a small wooden church that still stands today in the village cemetery – one of the oldest Catholic churches in the area. The parish was reactivated in 1953, after the separation from Fărăoani, and has been led over the years by dedicated priests who have contributed to the formation of a community united around the values of the faith. Dozens of priests, nuns and even bishops have set out on their journey, including Mons. Anton Coșa, Bishop of Chisinau, and Bishop Ioan Duma. Simple architecture with spiritual depth The church impresses with its clean lines and balanced proportions. The sober-elegant façade, bright interior, paintings and wooden furnishings create a warm and welcoming atmosphere. In the centre of the altar is the image of the Archangel Michael, symbol of protection and courage. In the church there is also a special classical organ, played by Fr Ioan Duma (the future bishop) at the consecration of the church. Spiritual life at the heart of the community The liturgical programme during the week is from 07:00 to 18:00. In addition, the church hosts catechesis, worship and youth activities, keeping the faithful in touch with Christian values. Stop on the “7 Chapels Pilgrimage” route Situated very close to the 7 Capele Pilgrimage 7 Chapels, the church is an ideal stopping point for pilgrims. The tranquillity of the place invites you to meditate. It is a place where spirituality blends with the beauty of the landscape. A place where time stands still… and the heart opens St Michael’s Church is not just a religious edifice, but a living testimony of a community living by faith. Here, history, architecture and spirituality converge in a unique point on the map of Moldova, inviting the visitor to stay, to breathe, to pray. Location and Access Location: village Valea Mare, commune Faraoani, Bacău countyAccess: by car, by bike or on foot, directly from the pilgrimage routeGPS coordinates: 46°26’32.0″N 26°52’52.4″E (46.44222222, 26.881222) Google maps: hereLive broadcasts and details: parohiavaleamare.ro Attractions nearby Ciciola Chapel Chapel of Saints Constantine and Helen Tourist routes nearby Route 6 Capele 7 Capele Pilgrimage Route Capele Sud route Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    martie 9, 2025Vovidenia wooden church in Luncani (1777), a jewel of Moldovan spiritual heritage In the picturesque village of Luncani, located in the commune of Margineni, Bacău County, there is one of the most valuable wooden churches in the region: the Vovidenia Church, dedicated to the “Entry of the Virgin Mary into the Church”. The place of worship is not only a place of prayer for the community, but also a living testimony to Moldovan Orthodox history and spirituality. Church history and architecture Built in the 18th century, Vovidenia Church reflects the traditional style of wooden churches in the Moldavian area. Made of massive beams skilfully joined together, the church impresses with its architectural simplicity and the beauty of its hand-carved details. Over time, it has been restored and strengthened, but has managed to retain its authentic charm and is an outstanding example of vernacular religious architecture. The gable roof and modest porch, supported by carved pillars, are distinctive features of the building. The interior painting, in Byzantine style, retains the vivid colours and expressiveness characteristic of Orthodox iconography, although some parts have needed restoration over time. Among the valuable artistic elements is the beautifully carved catapet dating back to the construction of the church. It is adorned with old, hand-painted icons, some of which bear the marks of the passage of time but retain a particular beauty. The church was built by Konatantin Tumurug from Luncani, the initials K and T being carved above the entrance door. Spiritual and cultural importance The Vovidenia Church is not only a place of worship, but also a symbol of the continuing religious traditions of the Luncani community. Here, the faithful gather every year to celebrate the church’s feast day on 21 November, when a special service takes place, full of emotion and piety. Local legend has it that the church was built by a family of boyars in gratitude for a miracle in their lives. It is said that in times of hardship the church was a refuge for those seeking protection and peace of mind. By its resistance in the face of time and its role in the life of the community, the church is considered a true heritage monument. It is included in the list of historical monuments in Bacău County, being protected for its architectural and cultural value. Heritage conservation and promotion To ensure the preservation of the church for future generations, several restoration and protection projects have been initiated. Conservation efforts are supported by local authorities, parishioners and lovers of Romanian religious heritage. Recently, work has been carried out to maintain the roof and strengthen the foundations so that the church can be visited safely by pilgrims and tourists. A visit to the Vovidenia Church in Luncani is an incursion into the past, an opportunity to discover an important part of the Moldovan spiritual and cultural identity. Those who come to this area are invited to admire this soulful monument, to discover the beauty of the ancient icons and to feel the tranquillity that this place of prayer and reflection offers. History and symbolism Vovidenia wooden church in Luncani is more than just a church – it is a living page of history, a symbol of faith and an architectural treasure of Moldova. Through the endeavours of the community and those who cherish its heritage, this place of worship will continue to live on through the ages, preserving in its soul the ancestral faith and tradition. Whoever crosses the threshold of this church will be impressed by its atmosphere of tranquillity and sanctity, a testimony to the steadfast faith of our ancestors. Location and access Location: Roșca Street 29-31, Luncani Village, Margineni, Bacău countyGeographical coordinates: 46°36’50.9″N 26°45’43.2″E (46.614139, 26.762000)Google maps: hereAccess: by car Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    martie 7, 2025Someone up there is watching over us Situated above the village of Talpa in the commune of Sărata, the Statue of Jesus, or Crucifix, as it is also known in the village, is a symbol that watches over the valley, the villages, the city. The statue is located near the Suhard chapel (Sinislău) and can be found on several landscaped or virtual trails: the 7 Chapels Pilgrimage Trail, the Via Bacovia 6 Chapels Trail, the Via Bacovia Trail. Location and access Location: Suhard hill, Bacău countyGeographical coordinates: 46°30’59.0″N 26°50’27.2″E (46.516389, 26.840889)Google maps: hereAccess: on foot, starting either from the village of Talpa, Sărata (take the MTB Bar as a reference point), or from Luizi Călugăra, at the end of the tarmac road. Attractions nearby Capela Suhard (Sinislău) Capela Calvar (Calvaria) Tourist routes 7 Capele Pilgrimage Route Route 6 Capele Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Half-marathon Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    noiembrie 18, 2024Location: Dealul Pătul, Sat Somusca, Comuna Cleja, Bacău countyGeographical coordinates: 46.400139, 26.898500Google maps: hereAccess:1. Access can be made on foot, from Somusca 2. MTB bike, difficult climb.Description:Cinerites of Nutasca – Ruseni is a geological protected natural area of national interest. It includes sedimentary pyroclastic sedimentary deposits of cemented volcanic ash, andesitic cinerites and large fragments of andesitic andesitic, intercalated in the sediments. Their origin is controversial, and there are speculations and theories that they are the result of extra-Carpathian volcanic manifestations. On the hill of Pătul, on top of these sediments is the place called Stânca la Trei Cruci. The road from the village to here follows the Way of the Holy Cross. The view is beautiful, opening onto the villages to the north and the surrounding hills. [...] Citește mai mult...
    octombrie 31, 2024Taking advantage of the good weather and vibrant autumn colours, the last weekend of October was spent in nature, in the beautiful places around Bacău.On Saturday, 26 October, we walked the Magura-Negel-Sohodol trail. A route that climbs up the Negel Valley, crosses some beautiful floodplains and paths through the forest and then returns to Magura via Sohodol, where we have a beautiful view over the city. It was an event organised by the Municipality of Măgura together with Via Bacovia. The last Sunday in October was spent hiking on the Valea Dragă-Buchila-Ciciola trail and then relaxing on the water of Lake Racăciuni, near Tamasidava. So many great places in one day! DCIM\100MEDIA\DJI_0949.JPG DCIM\100MEDIA\DJI_0952.JPG Capela Sfinților Împărați Constantin și Elena Capela Ciciola Traseu Măgura-Negel-Sohodol [...] Citește mai mult...
    iulie 25, 2024Location: village Răchitișu, commune Strugari, Bacău countyGeographical coordinates: 46°32’56.1″N 26°46’38.4″E (46.548917, 26.777333)Google maps: hereAccess:1. Access by car2. By bike. Description: St Dumitru’s Church in Răchitișu is situated on the edge of the village, on the hill, in a beautiful landscape on the border between forest, pastures and houses. A place full of peace and tranquillity. It is dedicated to St. Dimitrie, the Fovent of Myrrh. The church was built in 1890 with the help of the parishioners, the builder is unknown. The church is built of thatch, in the shape of a ship, in the authentic, simple Moldavian style. The interior and exterior is plastered and painted, without paintings. It was repaired in 1895, 1924, 1949, 1964, 1964, 1983. Photo/video gallery: Trasee Via Bacovia: Traseu Măgura-Răchitișu-Sohodol [...] Citește mai mult...
    iulie 21, 2024Location: village Cârligi, commune Filipești, county BacăuGeographical coordinates: 46°46’01.8″N 26°50’17.0″E (46.767167, 26.838056)Google maps: hereAccess:1. The access can be done by car, going on the DJ159 or on the DC8, you enter on the Strada Conacului on an unpaved road and in about 300metres you reach the manor house2. By train: get off at the Galbeni (Filipești) railway station and from here on foot, on the DC8, walk about 4.5KM. 3. From Bacău or on the way, by public transport by car. Check here availability!Description: The Zarifopol mansion was built in 1850 by the Moldavian nobleman Ștefan Catargiu, who committed suicide in 1866 on 2 September. The mansion is declared a historical monument, with code 04B0061/ (BC-II-m-A-00808). After the death of the first owner, the manor passed into the possession of the Greek Zarifopol family. The manor is quite well preserved, it preserves elements of architectural value: interior staircases, firieres, columns, terraces. For a period of time the building housed the school named after the writer Dinu Zarifopol (1921 – 2002), who was born in this area. The ghost that haunts the building is said to be that of Iorgu Zafiropol, who hanged himself on the morning of 30 November 1930, following his failure to find oil on the estate. After the burial the family built the room in which he hanged himself. The place is also known as the Devil’s House. Today the building is closed, inside there are still traces of the former school. Both inside and outside are in a continuous state of disrepair, the terracotta stoves are knocked down, the windows broken, the doors destroyed. Read more details here: GreetingsFromRoman, [...] Citește mai mult...
    mai 5, 2024From Poiana Ciresului In a place full of peace and tranquillity, on the hills between Racăciuni (village Dumbrăveni) and Helegiu (village Deleni) is the hermitage of the Transfiguration, in a place called Poiana Cireșului. The hermitage was founded by the hieromonk Pahomie Pîrjol (1928-2006), whose tomb is located on the hermitage grounds, Initially the church was built of wood and it gave way over time, A few years ago the construction of a new church began, the work was rather difficult due to lack of funds and labour. The monastery’s feast day is on 6 August, the Transfiguration. The access roads, both from Deleni and Dumbraveni, are quite uneven, in wet or rainy weather being practically impassable, at least with low-guard cars. The access from Dumbraveni is particularly picturesque, the road winding through meadows, meadows, forests with tall trees or shady forests. From Deleni we climbed many years ago, we no longer know the state of the road. The place is particularly quiet. Pilgrims can stay overnight but places are limited and it’s best to call ahead to enquire about availability. [...] Citește mai mult...
    decembrie 18, 2023Location: Luizi Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°31’47.5″N 26°49’48.9″EGoogle maps: hereAccess:1. Access can be made on foot either from Hotel Măgura Verde or from the commune of Luizi Călugăra at the end of the village on Pârăului Street.2. On foot or by bicycle, following the Via Bacovia trails.Description:The Grotto of St. Virgin Mary was consecrated on 15 August 2006 in memory of the Dormition of the Virgin Mary. On the way from the church to the grotto there are 14 crosses representing the 14 stations of the Way of the Holy Cross. The Grotto is celebrated on 15 August. Below is a video clip by Gabriel Horvat, [...] Citește mai mult...
    octombrie 31, 2023Location: county BacăuGeographical coordinates: 446°22’16.5″N 27°00’13.9″E (46.371317, 27.003901)Google maps:hereAccess:1. Access can be made on foot from the villages around the lake2. By car3. By bicycle Situated only a few kilometres from the city of Bacău, Lake Răcăciuni is currently a category IV nature reserve (birdlife reserve), as a result of Government Decision No 2151 of 30 November 2004. The protected area extends over the administrative territories of several municipalities (Cleja, Gioseni, Horgești, Faraoani, Pâncești and Răcăciuni) and covers an area of about 2000 hectares. The lake was formed following the commissioning of the Răcăciuni hydropower plant in 1984. It has a length of about 13 kilometres and is the third largest lake in terms of water volume in the county, after the lakes of Valea Uzului and Berești, and represents the largest protected lake area in Bacău County. Beyond the figures: the lake has a marvellous view and is a good place to spend leisure time. Also near the lake, passing on the left bank between Râcâtâu and Dieneț, are the ruins of the Dacian fortress of Tamasidava, which is considered the SECOND Dacian fortress in terms of importance and size! [...] Citește mai mult...
    august 18, 2022Welcome to the Ciciola Chapel Located under the high Carunta Peak (717 m) on the picturesque Ciciola Hill in Faraoani, Romania, in a small clearing, the Ciciola Chapel is a place of spiritual peace and natural beauty. This chapel is a first or last stop along the famous 7 Chapels Pilgrimage route, offering visitors a unique feeling of harmony between faith, heritage and breathtaking landscapes. A sacred destination Built to inspire and guide pilgrims, the Ciciola Chapel is more than a landmark – it is a place of reflection and renewal. Located approximately 3 kilometers from the picturesque “Vis” plateau, the chapel offers an ideal setting for prayer, peace or moments of personal tranquility amidst the hills and forests. Part of a rich pilgrimage tradition As the sixth stop, or the first, depending on the direction of travel, on the 7 Chapels Pilgrimage Route, the Ciciola Chapel holds a special place in the spiritual journey through Bacău County. Whether you walk the entire route or visit these chapels separately, Ciciola is a highlight that should not be missed. More than a chapel Visitors to the Ciciola Chapel can enjoy: A magnificent natural setting: the clearing where the chapel is located is of a special beauty, being guarded by diverse and ancient trees. An excellent place for rest and recovery: near the chapel there are tables and benches to eat and rest. There is also a small water spring. Atmosphere of peace: a quiet atmosphere ideal for personal reflection, meditation or spiritual connection. A place with history The place was once called “Cele Trei Cruci”. In 1991-1992 the three crosses were removed from their place (probably in an advanced state of deterioration) and this chapel was built. It is said that those suffering from the plague were brought to this place to be separated from the rest of the villagers, so that the disease would not spread. The families of the sick would bring food and leave it at the edge of the forest, from where they would come to get it. Plan your visit Whether you are a pilgrim in search of spiritual growth, a traveler attracted by history and culture, or an adventurer exploring the hidden gems of Romania, the Ciciola Chapel welcomes you. Accessible on well-marked trails and close to local amenities, it is a destination that combines accessibility with profound beauty. Come and discover the spiritual heart of Ciciola Hill. Let the peaceful surroundings and timeless charm of the Ciciola Chapel inspire your journey. Localization and access Localization: Ciciola Chapel lays right under Cărunta Peak (717m altitude), on Ciciola HillCoordinates: 46.452043246249055, 26.83085295339673Google maps: hereAccess: vehicle access is almost impossible. You can get here by foot or with MTB bike, comming from Valea Dragă (Lovely Valley), Faraoani or from Buchila hill, following Pelerinaj 7 Capele route or other routes (see below) Nearby points of interests Chapel of Saints Constantine and Helen Chapel of the Ascension Routes Route south chapels 7 Chapels Pilgrimage Route Traseu 6 Capele Photo/Video Gallery Note:Chapels are places of religious pilgrimage, places for meditation, for finding peace and tranquillity. So please: don’t come here for outdoor parties, leave the place clean, don’t make fires, keep quiet. Avoid transport here by motorised means. Respect to be respected. [...] Citește mai mult...
    mai 20, 2022Location: Bacău, Bacău countyGeographical coordinates: 46.575152, 26.925182Google maps:hereAccess:1. Access is on foot, there are several access points3. By bikeDescription:To be completed. [...] Citește mai mult...
    aprilie 18, 2022Location: village Buchila, commune Nicolae Balcescu, county BacăuGeographical coordinates: 46.456477, 26.865037Google maps:hereAccess:1. Access can be made on foot, from Buchila or from Valea Seacă3. By bike Maps:1. Via Bacovia – Big Map2. Route – Southern Chapels Description:The Chapel of Saints Emperors Constantine and Helen is built on the hill in the locality of Buchila. From here you can reach the Ciciola Chapel (about 4Km) following forest roads. From here you can also reach the chapel “Ascension of Jesus to Heaven”. The chapel was founded in 1888. [...] Citește mai mult...
    august 11, 2021Location: Nicolae Bălcescu commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°28’52.5″N 26°51’46.2″EGoogle maps: hereAccess:1. The access can be done by car, on an unpaved road, going up from Valea Seacă. From the bottom of the hill you walk about 500 metres.2. On foot or by bicycle from Valea Seacă, Nicolae Balcescu or other places, following the Via Bacovia routes.Description:The chapel “Jesus’ Ascension to Heaven” is built on Albeni hill between Valea Seacă and Balțata. It is perhaps not by chance that this place, a favourite with paragliding enthusiasts, has this name. The chapel was built in the 19th century, the exact date is unknown. It was built in honour of heroes. [...] Citește mai mult...
    august 5, 2021Welcome to the Ghert Chapel, the Heroes’ Chapel “Ascension of the Lord” Perched atop the Osebiti Hill (Gherța or Gherț) in Luizi-Călugăra, Romania, the Ghert Chapel is a landmark of the nation’s history and a place of beauty. Built after World War I to honor those who sacrificed their lives in war and the Romanian War of Independence, this chapel offers breathtaking panoramic views of the surrounding countryside and the city of Bacău. An altar of devotion and tranquility: Dedicated to the Ascension of the Lord, the Gherț Chapel attracts visitors with its peaceful atmosphere and beautifully contoured architecture. Its simple, elegant, beautifully rounded design, adorned with religious motifs, creates a sense of spirituality and reverence. A symbol of resilience and patriotism: The Ghert Chapel serves as a moving reminder of Romania’s history and the courage of its people. It is a symbol of resistance, a testament to the enduring spirit of those who fought for their nation’s freedom. Inside, marble slabs bear the names of those from the local area who gave their lives in the two wars mentioned above. Moreover, in the immediate vicinity of the chapel, the ground still holds hidden traces of battles that took place here in World War II. A journey through time and nature: Climbing the hill to reach the chapel is a pilgrimage in itself, offering visitors the chance to commune with nature and appreciate the tranquility of the surroundings. The panoramic views from the chapel’s terrace provide a well-deserved reward for the climb, presenting the picturesque landscape of Bacău and the surrounding region. A hidden gem of Bacău: Although not as well known as some of Romania’s larger churches, the Ghert Chapel holds a special place in the hearts of locals and visitors alike. Its unique blend of history, spirituality and natural beauty makes it an essential destination for anyone looking for a peaceful retreat in a place with a superb panorama – over the rich Siret Valley. From the Ghert Chapel you can access the Grotto of the Virgin Mary, the Măgura Verde Hotel (and Aventura Parc), by walking along a forest road and the Helen Hotel, by descending the path, unfortunately for most of the year the path is clogged and full of thorny bushes. Location and access Location: Luizi-Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°32’26.0″N 26°49’43.6″E (46.540563, 26.828782)Google maps: hereAccess:1. The access can be made on foot, from Dealu Mare/Măgura (as a landmark you have the Osebiți Cemetery)2. By bicycle Nearby tourist attractions Grotto of St Virgin Mary Calvar Chapel (Calvaria) Hotel Helen Măgura Aventura Parc Routes 7 Chapels Pilgrimage Route Route 6 Chapels Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Semimaraton Photo/Video Gallery Video: Gabriel Horvat [...] Citește mai mult...
    iulie 29, 2021Calvar Chapel – A Place of Peace and Reflection Nestled atop the scenic Calvar Hill in Luizi-Călugăra, Bacău County, the Calvar Chapel is a historical and spiritual gem that offers a unique glimpse into the region’s rich past. Built in 1814, the chapel was dedicated to the Descent of the Holy Spirit, and over the years, it has become an important place for both locals and visitors alike, offering moments of reflection and tranquility. The chapel is renowned not only for its spiritual significance but also for its stunning location. Standing on the hill, it provides sweeping views of the village of Luizi-Călugăra, the surrounding valleys, and the distant horizon. The area is known for its peaceful atmosphere, making it an ideal spot for quiet contemplation and connection with nature. Visitors can experience the beauty of the landscape, particularly at sunrise when the first light casts a golden glow over the valley. The chapel is a testament to the deep spiritual and cultural heritage of the region, and its serene surroundings allow for a deeper connection with both history and nature. Whether you’re seeking a place for peaceful reflection, a historical exploration, or simply a beautiful vantage point to appreciate the natural beauty of Bacău County, the Calvar Chapel offers a unique experience that touches the soul. Calvar Chapel – A Place of Reflection and Serenity Located on the picturesque Calvar Hill in Luizi-Călugăra, Bacău County, the Calvar Chapel is a peaceful sanctuary with historical and spiritual significance. Built in 1814, it was dedicated to the Descent of the Holy Spirit, offering both locals and visitors a place for quiet reflection and spiritual connection. A Retreat of Peace and Tranquility The chapel’s location atop Calvar Hill offers panoramic views of the surrounding village and the distant valleys. This serene atmosphere makes it a perfect spot to appreciate nature, particularly at sunrise when the landscape is bathed in soft light, providing a calming experience for those seeking peace away from the bustle of everyday life. A Glimpse into History and Spirituality As a place of worship, the Calvar Chapel stands as a monument to faith and community spirit. Its simple yet elegant architecture reflects the deep-rooted traditions of the region, creating a spiritual space for prayer, meditation, and connection with the divine. A Hidden Gem in Bacău County Though it may not be widely known, the Calvar Chapel holds a special place in the hearts of those who visit. Its combination of natural beauty, historical value, and spiritual significance makes it an essential destination for anyone visiting Bacău County. The surrounding hill also offers hiking opportunities, allowing visitors to immerse themselves in nature as they make their way to the chapel. Location and access Location: Luizi-Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46.52666618, 26.837436Google maps:hereAccess: access is on foot or by bike from Luizi-Călugăra Nearby tourist attractions Capela Suhard Grota Sf. Fecioare Maria Magura Aventura Park Routes 7 Chapels Pilgrimage Route Route 6 Chapels Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Semimaraton Photo/Video Gallery Video: Gabriel Horvat [...] Citește mai mult...
    iulie 22, 2021Location: Sinislău Hill, Luizi Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46.51867667204952, 26.84153213325184Google maps: hereAccess: 1. The access can be done on foot, from Sărata, from MTB Bar or 2. From Luizi-Călugăra leaving the church towards the hill and at the intersection with the Road between the Vii you enter this road, or3. From the Cattaleya guesthouse, go up the road on the right and then, when you reach the forest, turn left towards Sărata. Depending on the weather, up to a point can be reached by car or by bike.Description:The Suhard Chapel is built on Sinislău hill, one of the highest points near Bacău. From here you have a beautiful view over the city, the village and the valley. You can also admire the sunrise from here.The chapel was built by the Neculai I. Horvat family in 1932, with the feast of St John the Baptist, in June. [...] Citește mai mult...

    Acasa

     

    via bacovia

     
     
     
     

    De ce Via Bacovia?

    Pentru că aici vei găsi informații despre cum poți să te delectezi în timpul liber în cele mai frumoase și mai atractive locuri din Bacău și din împrejurimile sale.

    Dar nu numai atât, am pregătit și pregătim pentru tine o serie de trasee gândite pentru variate tipuri de activități: alergare, MTB, plimbări în natură și altele.

     

     
     
     
     

    ..

     
     
     
     

    Este pentru tine

    .

    .

    .

    .

    .

    Indiferent de anotimp pe traseele Via Bacovia vei găsi întodeauna un loc potrivit pentru tine, pentru familia ta, pentru tine și prietenii tăi.

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

     
     
     
     

    ..

     
     
     
     

    Ce găsești aici?

    Ne străduim să îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a petrece timpul tău prin locuri frumoase și interesante. Vei găsi locuri pe care vei dori să le vizitezi și să le revezi, trasee pentru mai multe categorii de activități sportive dar și recreative.

     
     
     
     

    .

     
     
     
     

    RepereRepere

    Obiective și locuri interesante și frumoase care îți oferă priveliști de excepție și unde te vei putea relaxa.

     
     
     
     

    TraseeTrasee

    Trasee outdoor sau urbane atîât pentru activități sportive cât și pentru drumeții sau relaxare.

     
     
     
     

    ArticoleArticole și știri

    Vei citi aici despre cum să ne orientăm pe traseele Via Bacovia, despre locuri, povești și legende locale.

     
     
     
     

    Și nu doar atât….

    Pentru iubitorii de natură și de mișcare am organizat și vom organiza diferite evenimente cu specific pentru fiecare categorie de iubitori de natură și mișcare, pentru iubitorii de fotografie. Urmăriți site-ul și pagina de Facebook pentru a nu rata nici un eveniment.

     
     
     
     

    .

     
     
     
     

    DrumețiiExcursii și drumeții

    Drumețiile noastre sunt variate astfel încât să oferim posibilitatea cât mai multor oameni de toate vârstele să cunoască și să se bucure de frumoasele peisaje bacoveniene.

     
     
     
     

    evenimente sportiveEvenimente sportive

    Atât de variat și divers este relieful Bacăului încât aici se pot desfășura multe activități sportive: alergare montană, MTB, vâslit și nu numai. Urmărește-ne pentru a practica cu comunitatea sportul tău preferat.

     
     
     
     

    alte activitatiAlte activități

    Ture foto, ieșiri pentru picnic sau la cefeaua de dimineață…

     
     
     

    Ultimele articole
    mai 25, 2025My name is Cătălin, and I’m not from Bacău.I moved to the city 5 years ago and there are Bacauanians who don’t know that there are spectacular places of water, with specific fauna. Or, they know they exist, but haven’t explored them. For some time a new sport has been on the horizon, and I fell in love with it and made others fall in love with it. It wasn’t hard.“SUP going? ” or ” are we boarding tonight? ” became legitimate questions in our small local group of enthusiasts.SUP, the logical abbreviation, coined by others, for Stand Up Paddle Board, and that’s because SUPB would have been hard to pronounce 🙂 I first saw SUP in Vama Veche and rented for an hour. Small waves, me for the first time, so I couldn’t paddle standing, only knees, but it won me over. I ordered as soon as we arrived in Bacău. It wasn’t then the best choice after the precarious research of the deciding elements involved in buying a paddle, but I did it with joy and enthusiasm! I knew about the lake at the Leisure Island, but didn’t want to have wondering eyes on me at my first attempts at stand up paddle, so I asked colleagues about other places with water. I was directed to Coada del Lac, in the Bistrita Delta, next to the old willow forest, a fabulous place when not crowded, full of beauty and tranquillity. There I learnt to “walk on water”. And, since then, whenever I have the opportunity, late in the evening, or long laps of the Danube Delta, big lakes in the country, I have the SUP in the car and I don’t hesitate to enjoy the quiet in the middle of the water. And I’ve convinced many others.My name is Cătălin and I love the middle of the water. Listening to the wind blowing, and the sun shining on me. [...] Citește mai mult...
    aprilie 15, 2025“St Michael” Church in Valea Mare – Fărăoani An oasis of faith in the heart of Moldova Situated between Valea de Sus and Valea de Jos, on the border between Valea Mare and Faraoani, the Roman-Catholic Church “St Michael” watches over the community of believers in the area. Its proximity to the 7 Capele pilgrimage route makes this place not only a spiritual reference point, but also a stopover full of history and beauty for those who travel the paths of Moldavia in search of tranquillity. History and local identity Built between 1922 and 1925, the present church was consecrated on 29 September, the feast day of the Archangel Michael, the spiritual patron saint of the community. It replaced a small wooden church that still stands today in the village cemetery – one of the oldest Catholic churches in the area. The parish was reactivated in 1953, after the separation from Fărăoani, and has been led over the years by dedicated priests who have contributed to the formation of a community united around the values of the faith. Dozens of priests, nuns and even bishops have set out on their journey, including Mons. Anton Coșa, Bishop of Chisinau, and Bishop Ioan Duma. Simple architecture with spiritual depth The church impresses with its clean lines and balanced proportions. The sober-elegant façade, bright interior, paintings and wooden furnishings create a warm and welcoming atmosphere. In the centre of the altar is the image of the Archangel Michael, symbol of protection and courage. In the church there is also a special classical organ, played by Fr Ioan Duma (the future bishop) at the consecration of the church. Spiritual life at the heart of the community The liturgical programme during the week is from 07:00 to 18:00. In addition, the church hosts catechesis, worship and youth activities, keeping the faithful in touch with Christian values. Stop on the “7 Chapels Pilgrimage” route Situated very close to the 7 Capele Pilgrimage 7 Chapels, the church is an ideal stopping point for pilgrims. The tranquillity of the place invites you to meditate. It is a place where spirituality blends with the beauty of the landscape. A place where time stands still… and the heart opens St Michael’s Church is not just a religious edifice, but a living testimony of a community living by faith. Here, history, architecture and spirituality converge in a unique point on the map of Moldova, inviting the visitor to stay, to breathe, to pray. Location and Access Location: village Valea Mare, commune Faraoani, Bacău countyAccess: by car, by bike or on foot, directly from the pilgrimage routeGPS coordinates: 46°26’32.0″N 26°52’52.4″E (46.44222222, 26.881222) Google maps: hereLive broadcasts and details: parohiavaleamare.ro Attractions nearby Ciciola Chapel Chapel of Saints Constantine and Helen Tourist routes nearby Route 6 Capele 7 Capele Pilgrimage Route Capele Sud route Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    martie 9, 2025Vovidenia wooden church in Luncani (1777), a jewel of Moldovan spiritual heritage In the picturesque village of Luncani, located in the commune of Margineni, Bacău County, there is one of the most valuable wooden churches in the region: the Vovidenia Church, dedicated to the “Entry of the Virgin Mary into the Church”. The place of worship is not only a place of prayer for the community, but also a living testimony to Moldovan Orthodox history and spirituality. Church history and architecture Built in the 18th century, Vovidenia Church reflects the traditional style of wooden churches in the Moldavian area. Made of massive beams skilfully joined together, the church impresses with its architectural simplicity and the beauty of its hand-carved details. Over time, it has been restored and strengthened, but has managed to retain its authentic charm and is an outstanding example of vernacular religious architecture. The gable roof and modest porch, supported by carved pillars, are distinctive features of the building. The interior painting, in Byzantine style, retains the vivid colours and expressiveness characteristic of Orthodox iconography, although some parts have needed restoration over time. Among the valuable artistic elements is the beautifully carved catapet dating back to the construction of the church. It is adorned with old, hand-painted icons, some of which bear the marks of the passage of time but retain a particular beauty. The church was built by Konatantin Tumurug from Luncani, the initials K and T being carved above the entrance door. Spiritual and cultural importance The Vovidenia Church is not only a place of worship, but also a symbol of the continuing religious traditions of the Luncani community. Here, the faithful gather every year to celebrate the church’s feast day on 21 November, when a special service takes place, full of emotion and piety. Local legend has it that the church was built by a family of boyars in gratitude for a miracle in their lives. It is said that in times of hardship the church was a refuge for those seeking protection and peace of mind. By its resistance in the face of time and its role in the life of the community, the church is considered a true heritage monument. It is included in the list of historical monuments in Bacău County, being protected for its architectural and cultural value. Heritage conservation and promotion To ensure the preservation of the church for future generations, several restoration and protection projects have been initiated. Conservation efforts are supported by local authorities, parishioners and lovers of Romanian religious heritage. Recently, work has been carried out to maintain the roof and strengthen the foundations so that the church can be visited safely by pilgrims and tourists. A visit to the Vovidenia Church in Luncani is an incursion into the past, an opportunity to discover an important part of the Moldovan spiritual and cultural identity. Those who come to this area are invited to admire this soulful monument, to discover the beauty of the ancient icons and to feel the tranquillity that this place of prayer and reflection offers. History and symbolism Vovidenia wooden church in Luncani is more than just a church – it is a living page of history, a symbol of faith and an architectural treasure of Moldova. Through the endeavours of the community and those who cherish its heritage, this place of worship will continue to live on through the ages, preserving in its soul the ancestral faith and tradition. Whoever crosses the threshold of this church will be impressed by its atmosphere of tranquillity and sanctity, a testimony to the steadfast faith of our ancestors. Location and access Location: Roșca Street 29-31, Luncani Village, Margineni, Bacău countyGeographical coordinates: 46°36’50.9″N 26°45’43.2″E (46.614139, 26.762000)Google maps: hereAccess: by car Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    martie 7, 2025Someone up there is watching over us Situated above the village of Talpa in the commune of Sărata, the Statue of Jesus, or Crucifix, as it is also known in the village, is a symbol that watches over the valley, the villages, the city. The statue is located near the Suhard chapel (Sinislău) and can be found on several landscaped or virtual trails: the 7 Chapels Pilgrimage Trail, the Via Bacovia 6 Chapels Trail, the Via Bacovia Trail. Location and access Location: Suhard hill, Bacău countyGeographical coordinates: 46°30’59.0″N 26°50’27.2″E (46.516389, 26.840889)Google maps: hereAccess: on foot, starting either from the village of Talpa, Sărata (take the MTB Bar as a reference point), or from Luizi Călugăra, at the end of the tarmac road. Attractions nearby https://viabacovia.ro/obiective-turistice/capela-suhard/ https://viabacovia.ro/obiective-turistice/capela-calvar-luizi-calugara/ Tourist routes 7 Capele Pilgrimage Route Route 6 Capele Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Half-marathon Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    noiembrie 18, 2024Location: Dealul Pătul, Sat Somusca, Comuna Cleja, Bacău countyGeographical coordinates: 46.400139, 26.898500Google maps: hereAccess:1. Access can be made on foot, from Somusca 2. MTB bike, difficult climb.Description:Cinerites of Nutasca – Ruseni is a geological protected natural area of national interest. It includes sedimentary pyroclastic sedimentary deposits of cemented volcanic ash, andesitic cinerites and large fragments of andesitic andesitic, intercalated in the sediments. Their origin is controversial, and there are speculations and theories that they are the result of extra-Carpathian volcanic manifestations. On the hill of Pătul, on top of these sediments is the place called Stânca la Trei Cruci. The road from the village to here follows the Way of the Holy Cross. The view is beautiful, opening onto the villages to the north and the surrounding hills. [...] Citește mai mult...
    octombrie 31, 2024Taking advantage of the good weather and vibrant autumn colours, the last weekend of October was spent in nature, in the beautiful places around Bacău.On Saturday, 26 October, we walked the Magura-Negel-Sohodol trail. A route that climbs up the Negel Valley, crosses some beautiful floodplains and paths through the forest and then returns to Magura via Sohodol, where we have a beautiful view over the city. It was an event organised by the Municipality of Măgura together with Via Bacovia. The last Sunday in October was spent hiking on the Valea Dragă-Buchila-Ciciola trail and then relaxing on the water of Lake Racăciuni, near Tamasidava. So many great places in one day! DCIM\100MEDIA\DJI_0949.JPG DCIM\100MEDIA\DJI_0952.JPG https://viabacovia.ro/repere/capela-sfintilor-imparati-constantin-si-elena/ https://viabacovia.ro/repere/capela-ciciola/ https://viabacovia.ro/route/traseu-magura-negel-sohodol/ [...] Citește mai mult...
    iulie 25, 2024Location: village Răchitișu, commune Strugari, Bacău countyGeographical coordinates: 46°32’56.1″N 26°46’38.4″E (46.548917, 26.777333)Google maps: hereAccess:1. Access by car2. By bike. Description: St Dumitru’s Church in Răchitișu is situated on the edge of the village, on the hill, in a beautiful landscape on the border between forest, pastures and houses. A place full of peace and tranquillity. It is dedicated to St. Dimitrie, the Fovent of Myrrh. The church was built in 1890 with the help of the parishioners, the builder is unknown. The church is built of thatch, in the shape of a ship, in the authentic, simple Moldavian style. The interior and exterior is plastered and painted, without paintings. It was repaired in 1895, 1924, 1949, 1964, 1964, 1983. Photo/video gallery: Trasee Via Bacovia: https://viabacovia.ro/route/traseu-magura-rachitisu-sohodol/ [...] Citește mai mult...
    iulie 21, 2024Location: village Cârligi, commune Filipești, county BacăuGeographical coordinates: 46°46’01.8″N 26°50’17.0″E (46.767167, 26.838056)Google maps: hereAccess:1. The access can be done by car, going on the DJ159 or on the DC8, you enter on the Strada Conacului on an unpaved road and in about 300metres you reach the manor house2. By train: get off at the Galbeni (Filipești) railway station and from here on foot, on the DC8, walk about 4.5KM. 3. From Bacău or on the way, by public transport by car. Check here availability!Description: The Zarifopol mansion was built in 1850 by the Moldavian nobleman Ștefan Catargiu, who committed suicide in 1866 on 2 September. The mansion is declared a historical monument, with code 04B0061/ (BC-II-m-A-00808). After the death of the first owner, the manor passed into the possession of the Greek Zarifopol family. The manor is quite well preserved, it preserves elements of architectural value: interior staircases, firieres, columns, terraces. For a period of time the building housed the school named after the writer Dinu Zarifopol (1921 – 2002), who was born in this area. The ghost that haunts the building is said to be that of Iorgu Zafiropol, who hanged himself on the morning of 30 November 1930, following his failure to find oil on the estate. After the burial the family built the room in which he hanged himself. The place is also known as the Devil’s House. Today the building is closed, inside there are still traces of the former school. Both inside and outside are in a continuous state of disrepair, the terracotta stoves are knocked down, the windows broken, the doors destroyed. Read more details here: GreetingsFromRoman, [...] Citește mai mult...
    mai 5, 2024From Poiana Ciresului In a place full of peace and tranquillity, on the hills between Racăciuni (village Dumbrăveni) and Helegiu (village Deleni) is the hermitage of the Transfiguration, in a place called Poiana Cireșului. The hermitage was founded by the hieromonk Pahomie Pîrjol (1928-2006), whose tomb is located on the hermitage grounds, Initially the church was built of wood and it gave way over time, A few years ago the construction of a new church began, the work was rather difficult due to lack of funds and labour. The monastery’s feast day is on 6 August, the Transfiguration. The access roads, both from Deleni and Dumbraveni, are quite uneven, in wet or rainy weather being practically impassable, at least with low-guard cars. The access from Dumbraveni is particularly picturesque, the road winding through meadows, meadows, forests with tall trees or shady forests. From Deleni we climbed many years ago, we no longer know the state of the road. The place is particularly quiet. Pilgrims can stay overnight but places are limited and it’s best to call ahead to enquire about availability. [...] Citește mai mult...
    decembrie 18, 2023Location: Luizi Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°31’47.5″N 26°49’48.9″EGoogle maps: hereAccess:1. Access can be made on foot either from Hotel Măgura Verde or from the commune of Luizi Călugăra at the end of the village on Pârăului Street.2. On foot or by bicycle, following the Via Bacovia trails.Description:The Grotto of St. Virgin Mary was consecrated on 15 August 2006 in memory of the Dormition of the Virgin Mary. On the way from the church to the grotto there are 14 crosses representing the 14 stations of the Way of the Holy Cross. The Grotto is celebrated on 15 August. Below is a video clip by Gabriel Horvat, [...] Citește mai mult...
    octombrie 31, 2023Location: county BacăuGeographical coordinates: 446°22’16.5″N 27°00’13.9″E (46.371317, 27.003901)Google maps:hereAccess:1. Access can be made on foot from the villages around the lake2. By car3. By bicycle Situated only a few kilometres from the city of Bacău, Lake Răcăciuni is currently a category IV nature reserve (birdlife reserve), as a result of Government Decision No 2151 of 30 November 2004. The protected area extends over the administrative territories of several municipalities (Cleja, Gioseni, Horgești, Faraoani, Pâncești and Răcăciuni) and covers an area of about 2000 hectares. The lake was formed following the commissioning of the Răcăciuni hydropower plant in 1984. It has a length of about 13 kilometres and is the third largest lake in terms of water volume in the county, after the lakes of Valea Uzului and Berești, and represents the largest protected lake area in Bacău County. Beyond the figures: the lake has a marvellous view and is a good place to spend leisure time. Also near the lake, passing on the left bank between Râcâtâu and Dieneț, are the ruins of the Dacian fortress of Tamasidava, which is considered the SECOND Dacian fortress in terms of importance and size! [...] Citește mai mult...
    august 18, 2022Welcome to the Ciciola Chapel Located under the high Carunta Peak (717 m) on the picturesque Ciciola Hill in Faraoani, Romania, in a small clearing, the Ciciola Chapel is a place of spiritual peace and natural beauty. This chapel is a first or last stop along the famous 7 Chapels Pilgrimage route, offering visitors a unique feeling of harmony between faith, heritage and breathtaking landscapes. A sacred destination Built to inspire and guide pilgrims, the Ciciola Chapel is more than a landmark – it is a place of reflection and renewal. Located approximately 3 kilometers from the picturesque “Vis” plateau, the chapel offers an ideal setting for prayer, peace or moments of personal tranquility amidst the hills and forests. Part of a rich pilgrimage tradition As the sixth stop, or the first, depending on the direction of travel, on the 7 Chapels Pilgrimage Route, the Ciciola Chapel holds a special place in the spiritual journey through Bacău County. Whether you walk the entire route or visit these chapels separately, Ciciola is a highlight that should not be missed. More than a chapel Visitors to the Ciciola Chapel can enjoy: A magnificent natural setting: the clearing where the chapel is located is of a special beauty, being guarded by diverse and ancient trees. An excellent place for rest and recovery: near the chapel there are tables and benches to eat and rest. There is also a small water spring. Atmosphere of peace: a quiet atmosphere ideal for personal reflection, meditation or spiritual connection. A place with history The place was once called “Cele Trei Cruci”. In 1991-1992 the three crosses were removed from their place (probably in an advanced state of deterioration) and this chapel was built. It is said that those suffering from the plague were brought to this place to be separated from the rest of the villagers, so that the disease would not spread. The families of the sick would bring food and leave it at the edge of the forest, from where they would come to get it. Plan your visit Whether you are a pilgrim in search of spiritual growth, a traveler attracted by history and culture, or an adventurer exploring the hidden gems of Romania, the Ciciola Chapel welcomes you. Accessible on well-marked trails and close to local amenities, it is a destination that combines accessibility with profound beauty. Come and discover the spiritual heart of Ciciola Hill. Let the peaceful surroundings and timeless charm of the Ciciola Chapel inspire your journey. Localization and access Localization: Ciciola Chapel lays right under Cărunta Peak (717m altitude), on Ciciola HillCoordinates: 46.452043246249055, 26.83085295339673Google maps: hereAccess: vehicle access is almost impossible. You can get here by foot or with MTB bike, comming from Valea Dragă (Lovely Valley), Faraoani or from Buchila hill, following Pelerinaj 7 Capele route or other routes (see below) Nearby points of interests Chapel of Saints Constantine and Helen Chapel of the Ascension Routes Route south chapels 7 Chapels Pilgrimage Route Traseu 6 Capele Photo/Video Gallery Note:Chapels are places of religious pilgrimage, places for meditation, for finding peace and tranquillity. So please: don’t come here for outdoor parties, leave the place clean, don’t make fires, keep quiet. Avoid transport here by motorised means. Respect to be respected. [...] Citește mai mult...
    mai 20, 2022Location: Bacău, Bacău countyGeographical coordinates: 46.575152, 26.925182Google maps:hereAccess:1. Access is on foot, there are several access points3. By bikeDescription:To be completed. [...] Citește mai mult...
    aprilie 18, 2022Location: village Buchila, commune Nicolae Balcescu, county BacăuGeographical coordinates: 46.456477, 26.865037Google maps:hereAccess:1. Access can be made on foot, from Buchila or from Valea Seacă3. By bike Maps:1. Via Bacovia – Big Map2. Route – Southern Chapels Description:The Chapel of Saints Emperors Constantine and Helen is built on the hill in the locality of Buchila. From here you can reach the Ciciola Chapel (about 4Km) following forest roads. From here you can also reach the chapel “Ascension of Jesus to Heaven”. The chapel was founded in 1888. [...] Citește mai mult...
    august 11, 2021Location: Nicolae Bălcescu commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°28’52.5″N 26°51’46.2″EGoogle maps: hereAccess:1. The access can be done by car, on an unpaved road, going up from Valea Seacă. From the bottom of the hill you walk about 500 metres.2. On foot or by bicycle from Valea Seacă, Nicolae Balcescu or other places, following the Via Bacovia routes.Description:The chapel “Jesus’ Ascension to Heaven” is built on Albeni hill between Valea Seacă and Balțata. It is perhaps not by chance that this place, a favourite with paragliding enthusiasts, has this name. The chapel was built in the 19th century, the exact date is unknown. It was built in honour of heroes. [...] Citește mai mult...
    august 5, 2021Welcome to the Ghert Chapel, the Heroes’ Chapel “Ascension of the Lord” Perched atop the Osebiti Hill (Gherța or Gherț) in Luizi-Călugăra, Romania, the Ghert Chapel is a landmark of the nation’s history and a place of beauty. Built after World War I to honor those who sacrificed their lives in war and the Romanian War of Independence, this chapel offers breathtaking panoramic views of the surrounding countryside and the city of Bacău. An altar of devotion and tranquility: Dedicated to the Ascension of the Lord, the Gherț Chapel attracts visitors with its peaceful atmosphere and beautifully contoured architecture. Its simple, elegant, beautifully rounded design, adorned with religious motifs, creates a sense of spirituality and reverence. A symbol of resilience and patriotism: The Ghert Chapel serves as a moving reminder of Romania’s history and the courage of its people. It is a symbol of resistance, a testament to the enduring spirit of those who fought for their nation’s freedom. Inside, marble slabs bear the names of those from the local area who gave their lives in the two wars mentioned above. Moreover, in the immediate vicinity of the chapel, the ground still holds hidden traces of battles that took place here in World War II. A journey through time and nature: Climbing the hill to reach the chapel is a pilgrimage in itself, offering visitors the chance to commune with nature and appreciate the tranquility of the surroundings. The panoramic views from the chapel’s terrace provide a well-deserved reward for the climb, presenting the picturesque landscape of Bacău and the surrounding region. A hidden gem of Bacău: Although not as well known as some of Romania’s larger churches, the Ghert Chapel holds a special place in the hearts of locals and visitors alike. Its unique blend of history, spirituality and natural beauty makes it an essential destination for anyone looking for a peaceful retreat in a place with a superb panorama – over the rich Siret Valley. From the Ghert Chapel you can access the Grotto of the Virgin Mary, the Măgura Verde Hotel (and Aventura Parc), by walking along a forest road and the Helen Hotel, by descending the path, unfortunately for most of the year the path is clogged and full of thorny bushes. Location and access Location: Luizi-Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°32’26.0″N 26°49’43.6″E (46.540563, 26.828782)Google maps: hereAccess:1. The access can be made on foot, from Dealu Mare/Măgura (as a landmark you have the Osebiți Cemetery)2. By bicycle Nearby tourist attractions Grotto of St Virgin Mary Calvar Chapel (Calvaria) Hotel Helen Măgura Aventura Parc Routes 7 Chapels Pilgrimage Route Route 6 Chapels Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Semimaraton Photo/Video Gallery Video: Gabriel Horvat [...] Citește mai mult...
    iulie 29, 2021Calvar Chapel – A Place of Peace and Reflection Nestled atop the scenic Calvar Hill in Luizi-Călugăra, Bacău County, the Calvar Chapel is a historical and spiritual gem that offers a unique glimpse into the region’s rich past. Built in 1814, the chapel was dedicated to the Descent of the Holy Spirit, and over the years, it has become an important place for both locals and visitors alike, offering moments of reflection and tranquility. The chapel is renowned not only for its spiritual significance but also for its stunning location. Standing on the hill, it provides sweeping views of the village of Luizi-Călugăra, the surrounding valleys, and the distant horizon. The area is known for its peaceful atmosphere, making it an ideal spot for quiet contemplation and connection with nature. Visitors can experience the beauty of the landscape, particularly at sunrise when the first light casts a golden glow over the valley. The chapel is a testament to the deep spiritual and cultural heritage of the region, and its serene surroundings allow for a deeper connection with both history and nature. Whether you’re seeking a place for peaceful reflection, a historical exploration, or simply a beautiful vantage point to appreciate the natural beauty of Bacău County, the Calvar Chapel offers a unique experience that touches the soul. Calvar Chapel – A Place of Reflection and Serenity Located on the picturesque Calvar Hill in Luizi-Călugăra, Bacău County, the Calvar Chapel is a peaceful sanctuary with historical and spiritual significance. Built in 1814, it was dedicated to the Descent of the Holy Spirit, offering both locals and visitors a place for quiet reflection and spiritual connection. A Retreat of Peace and Tranquility The chapel’s location atop Calvar Hill offers panoramic views of the surrounding village and the distant valleys. This serene atmosphere makes it a perfect spot to appreciate nature, particularly at sunrise when the landscape is bathed in soft light, providing a calming experience for those seeking peace away from the bustle of everyday life. A Glimpse into History and Spirituality As a place of worship, the Calvar Chapel stands as a monument to faith and community spirit. Its simple yet elegant architecture reflects the deep-rooted traditions of the region, creating a spiritual space for prayer, meditation, and connection with the divine. A Hidden Gem in Bacău County Though it may not be widely known, the Calvar Chapel holds a special place in the hearts of those who visit. Its combination of natural beauty, historical value, and spiritual significance makes it an essential destination for anyone visiting Bacău County. The surrounding hill also offers hiking opportunities, allowing visitors to immerse themselves in nature as they make their way to the chapel. Location and access Location: Luizi-Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46.52666618, 26.837436Google maps:hereAccess: access is on foot or by bike from Luizi-Călugăra Nearby tourist attractions Capela Suhard Grota Sf. Fecioare Maria Magura Aventura Park Routes 7 Chapels Pilgrimage Route Route 6 Chapels Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Semimaraton Photo/Video Gallery Video: Gabriel Horvat [...] Citește mai mult...
    iulie 22, 2021Location: Sinislău Hill, Luizi Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46.51867667204952, 26.84153213325184Google maps: hereAccess: 1. The access can be done on foot, from Sărata, from MTB Bar or 2. From Luizi-Călugăra leaving the church towards the hill and at the intersection with the Road between the Vii you enter this road, or3. From the Cattaleya guesthouse, go up the road on the right and then, when you reach the forest, turn left towards Sărata. Depending on the weather, up to a point can be reached by car or by bike.Description:The Suhard Chapel is built on Sinislău hill, one of the highest points near Bacău. From here you have a beautiful view over the city, the village and the valley. You can also admire the sunrise from here.The chapel was built by the Neculai I. Horvat family in 1932, with the feast of St John the Baptist, in June. [...] Citește mai mult...

    Acasa

     

    via bacovia

     
     
     
     

    De ce Via Bacovia?

    Pentru că aici vei găsi informații despre cum poți să te delectezi în timpul liber în cele mai frumoase și mai atractive locuri din Bacău și din împrejurimile sale.

    Dar nu numai atât, am pregătit și pregătim pentru tine o serie de trasee gândite pentru variate tipuri de activități: alergare, MTB, plimbări în natură și altele.

     
     
     
     

    ..

     
     
     
     

    Este pentru tine

    .

    .

    .

    .

    .

    Indiferent de anotimp pe traseele Via Bacovia vei găsi întodeauna un loc potrivit pentru tine, pentru familia ta, pentru tine și prietenii tăi.

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

     
     
     
     

    ..

     
     
     
     

    Ce găsești aici?

    Ne străduim să îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a petrece timpul tău prin locuri frumoase și interesante. Vei găsi locuri pe care vei dori să le vizitezi și să le revezi, trasee pentru mai multe categorii de activități sportive dar și recreative.

     
     
     
     

    .

     
     
     
     

    RepereRepere

    Obiective și locuri interesante și frumoase care îți oferă priveliști de excepție și unde te vei putea relaxa.

     
     
     
     

    TraseeTrasee

    Trasee outdoor sau urbane atîât pentru activități sportive cât și pentru drumeții sau relaxare.

     
     
     
     

    ArticoleArticole și știri

    Vei citi aici despre cum să ne orientăm pe traseele Via Bacovia, despre locuri, povești și legende locale.

     
     
     
     

    Și nu doar atât….

    Pentru iubitorii de natură și de mișcare am organizat și vom organiza diferite evenimente cu specific pentru fiecare categorie de iubitori de natură și mișcare, pentru iubitorii de fotografie. Urmăriți site-ul și pagina de Facebook pentru a nu rata nici un eveniment.

     
     
     
     

    .

     
     
     
     

    DrumețiiExcursii și drumeții

    Drumețiile noastre sunt variate astfel încât să oferim posibilitatea cât mai multor oameni de toate vârstele să cunoască și să se bucure de frumoasele peisaje bacoveniene.

     
     
     
     

    evenimente sportiveEvenimente sportive

    Atât de variat și divers este relieful Bacăului încât aici se pot desfășura multe activități sportive: alergare montană, MTB, vâslit și nu numai. Urmărește-ne pentru a practica cu comunitatea sportul tău preferat.

     
     
     
     

    alte activitatiAlte activități

    Ture foto, ieșiri pentru picnic sau la cefeaua de dimineață…

     
     
     

    Ultimele articole
    mai 25, 2025My name is Cătălin, and I’m not from Bacău.I moved to the city 5 years ago and there are Bacauanians who don’t know that there are spectacular places of water, with specific fauna. Or, they know they exist, but haven’t explored them. For some time a new sport has been on the horizon, and I fell in love with it and made others fall in love with it. It wasn’t hard.“SUP going? ” or ” are we boarding tonight? ” became legitimate questions in our small local group of enthusiasts.SUP, the logical abbreviation, coined by others, for Stand Up Paddle Board, and that’s because SUPB would have been hard to pronounce 🙂 I first saw SUP in Vama Veche and rented for an hour. Small waves, me for the first time, so I couldn’t paddle standing, only knees, but it won me over. I ordered as soon as we arrived in Bacău. It wasn’t then the best choice after the precarious research of the deciding elements involved in buying a paddle, but I did it with joy and enthusiasm! I knew about the lake at the Leisure Island, but didn’t want to have wondering eyes on me at my first attempts at stand up paddle, so I asked colleagues about other places with water. I was directed to Coada del Lac, in the Bistrita Delta, next to the old willow forest, a fabulous place when not crowded, full of beauty and tranquillity. There I learnt to “walk on water”. And, since then, whenever I have the opportunity, late in the evening, or long laps of the Danube Delta, big lakes in the country, I have the SUP in the car and I don’t hesitate to enjoy the quiet in the middle of the water. And I’ve convinced many others.My name is Cătălin and I love the middle of the water. Listening to the wind blowing, and the sun shining on me. [...] Citește mai mult...
    aprilie 15, 2025“St Michael” Church in Valea Mare – Fărăoani An oasis of faith in the heart of Moldova Situated between Valea de Sus and Valea de Jos, on the border between Valea Mare and Faraoani, the Roman-Catholic Church “St Michael” watches over the community of believers in the area. Its proximity to the 7 Capele pilgrimage route makes this place not only a spiritual reference point, but also a stopover full of history and beauty for those who travel the paths of Moldavia in search of tranquillity. History and local identity Built between 1922 and 1925, the present church was consecrated on 29 September, the feast day of the Archangel Michael, the spiritual patron saint of the community. It replaced a small wooden church that still stands today in the village cemetery – one of the oldest Catholic churches in the area. The parish was reactivated in 1953, after the separation from Fărăoani, and has been led over the years by dedicated priests who have contributed to the formation of a community united around the values of the faith. Dozens of priests, nuns and even bishops have set out on their journey, including Mons. Anton Coșa, Bishop of Chisinau, and Bishop Ioan Duma. Simple architecture with spiritual depth The church impresses with its clean lines and balanced proportions. The sober-elegant façade, bright interior, paintings and wooden furnishings create a warm and welcoming atmosphere. In the centre of the altar is the image of the Archangel Michael, symbol of protection and courage. In the church there is also a special classical organ, played by Fr Ioan Duma (the future bishop) at the consecration of the church. Spiritual life at the heart of the community The liturgical programme during the week is from 07:00 to 18:00. In addition, the church hosts catechesis, worship and youth activities, keeping the faithful in touch with Christian values. Stop on the “7 Chapels Pilgrimage” route Situated very close to the 7 Capele Pilgrimage 7 Chapels, the church is an ideal stopping point for pilgrims. The tranquillity of the place invites you to meditate. It is a place where spirituality blends with the beauty of the landscape. A place where time stands still… and the heart opens St Michael’s Church is not just a religious edifice, but a living testimony of a community living by faith. Here, history, architecture and spirituality converge in a unique point on the map of Moldova, inviting the visitor to stay, to breathe, to pray. Location and Access Location: village Valea Mare, commune Faraoani, Bacău countyAccess: by car, by bike or on foot, directly from the pilgrimage routeGPS coordinates: 46°26’32.0″N 26°52’52.4″E (46.44222222, 26.881222) Google maps: hereLive broadcasts and details: parohiavaleamare.ro Attractions nearby Ciciola Chapel Chapel of Saints Constantine and Helen Tourist routes nearby Route 6 Capele 7 Capele Pilgrimage Route Capele Sud route Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    martie 9, 2025Vovidenia wooden church in Luncani (1777), a jewel of Moldovan spiritual heritage In the picturesque village of Luncani, located in the commune of Margineni, Bacău County, there is one of the most valuable wooden churches in the region: the Vovidenia Church, dedicated to the “Entry of the Virgin Mary into the Church”. The place of worship is not only a place of prayer for the community, but also a living testimony to Moldovan Orthodox history and spirituality. Church history and architecture Built in the 18th century, Vovidenia Church reflects the traditional style of wooden churches in the Moldavian area. Made of massive beams skilfully joined together, the church impresses with its architectural simplicity and the beauty of its hand-carved details. Over time, it has been restored and strengthened, but has managed to retain its authentic charm and is an outstanding example of vernacular religious architecture. The gable roof and modest porch, supported by carved pillars, are distinctive features of the building. The interior painting, in Byzantine style, retains the vivid colours and expressiveness characteristic of Orthodox iconography, although some parts have needed restoration over time. Among the valuable artistic elements is the beautifully carved catapet dating back to the construction of the church. It is adorned with old, hand-painted icons, some of which bear the marks of the passage of time but retain a particular beauty. The church was built by Konatantin Tumurug from Luncani, the initials K and T being carved above the entrance door. Spiritual and cultural importance The Vovidenia Church is not only a place of worship, but also a symbol of the continuing religious traditions of the Luncani community. Here, the faithful gather every year to celebrate the church’s feast day on 21 November, when a special service takes place, full of emotion and piety. Local legend has it that the church was built by a family of boyars in gratitude for a miracle in their lives. It is said that in times of hardship the church was a refuge for those seeking protection and peace of mind. By its resistance in the face of time and its role in the life of the community, the church is considered a true heritage monument. It is included in the list of historical monuments in Bacău County, being protected for its architectural and cultural value. Heritage conservation and promotion To ensure the preservation of the church for future generations, several restoration and protection projects have been initiated. Conservation efforts are supported by local authorities, parishioners and lovers of Romanian religious heritage. Recently, work has been carried out to maintain the roof and strengthen the foundations so that the church can be visited safely by pilgrims and tourists. A visit to the Vovidenia Church in Luncani is an incursion into the past, an opportunity to discover an important part of the Moldovan spiritual and cultural identity. Those who come to this area are invited to admire this soulful monument, to discover the beauty of the ancient icons and to feel the tranquillity that this place of prayer and reflection offers. History and symbolism Vovidenia wooden church in Luncani is more than just a church – it is a living page of history, a symbol of faith and an architectural treasure of Moldova. Through the endeavours of the community and those who cherish its heritage, this place of worship will continue to live on through the ages, preserving in its soul the ancestral faith and tradition. Whoever crosses the threshold of this church will be impressed by its atmosphere of tranquillity and sanctity, a testimony to the steadfast faith of our ancestors. Location and access Location: Roșca Street 29-31, Luncani Village, Margineni, Bacău countyGeographical coordinates: 46°36’50.9″N 26°45’43.2″E (46.614139, 26.762000)Google maps: hereAccess: by car Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    martie 7, 2025Someone up there is watching over us Situated above the village of Talpa in the commune of Sărata, the Statue of Jesus, or Crucifix, as it is also known in the village, is a symbol that watches over the valley, the villages, the city. The statue is located near the Suhard chapel (Sinislău) and can be found on several landscaped or virtual trails: the 7 Chapels Pilgrimage Trail, the Via Bacovia 6 Chapels Trail, the Via Bacovia Trail. Location and access Location: Suhard hill, Bacău countyGeographical coordinates: 46°30’59.0″N 26°50’27.2″E (46.516389, 26.840889)Google maps: hereAccess: on foot, starting either from the village of Talpa, Sărata (take the MTB Bar as a reference point), or from Luizi Călugăra, at the end of the tarmac road. Attractions nearby https://viabacovia.ro/obiective-turistice/capela-suhard/ https://viabacovia.ro/obiective-turistice/capela-calvar-luizi-calugara/ Tourist routes 7 Capele Pilgrimage Route Route 6 Capele Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Half-marathon Photo/video gallery [...] Citește mai mult...
    noiembrie 18, 2024Location: Dealul Pătul, Sat Somusca, Comuna Cleja, Bacău countyGeographical coordinates: 46.400139, 26.898500Google maps: hereAccess:1. Access can be made on foot, from Somusca 2. MTB bike, difficult climb.Description:Cinerites of Nutasca – Ruseni is a geological protected natural area of national interest. It includes sedimentary pyroclastic sedimentary deposits of cemented volcanic ash, andesitic cinerites and large fragments of andesitic andesitic, intercalated in the sediments. Their origin is controversial, and there are speculations and theories that they are the result of extra-Carpathian volcanic manifestations. On the hill of Pătul, on top of these sediments is the place called Stânca la Trei Cruci. The road from the village to here follows the Way of the Holy Cross. The view is beautiful, opening onto the villages to the north and the surrounding hills. [...] Citește mai mult...
    octombrie 31, 2024Taking advantage of the good weather and vibrant autumn colours, the last weekend of October was spent in nature, in the beautiful places around Bacău.On Saturday, 26 October, we walked the Magura-Negel-Sohodol trail. A route that climbs up the Negel Valley, crosses some beautiful floodplains and paths through the forest and then returns to Magura via Sohodol, where we have a beautiful view over the city. It was an event organised by the Municipality of Măgura together with Via Bacovia. The last Sunday in October was spent hiking on the Valea Dragă-Buchila-Ciciola trail and then relaxing on the water of Lake Racăciuni, near Tamasidava. So many great places in one day! DCIM\100MEDIA\DJI_0949.JPG DCIM\100MEDIA\DJI_0952.JPG https://viabacovia.ro/repere/capela-sfintilor-imparati-constantin-si-elena/ https://viabacovia.ro/repere/capela-ciciola/ https://viabacovia.ro/route/traseu-magura-negel-sohodol/ [...] Citește mai mult...
    iulie 25, 2024Location: village Răchitișu, commune Strugari, Bacău countyGeographical coordinates: 46°32’56.1″N 26°46’38.4″E (46.548917, 26.777333)Google maps: hereAccess:1. Access by car2. By bike. Description: St Dumitru’s Church in Răchitișu is situated on the edge of the village, on the hill, in a beautiful landscape on the border between forest, pastures and houses. A place full of peace and tranquillity. It is dedicated to St. Dimitrie, the Fovent of Myrrh. The church was built in 1890 with the help of the parishioners, the builder is unknown. The church is built of thatch, in the shape of a ship, in the authentic, simple Moldavian style. The interior and exterior is plastered and painted, without paintings. It was repaired in 1895, 1924, 1949, 1964, 1964, 1983. Photo/video gallery: Trasee Via Bacovia: https://viabacovia.ro/route/traseu-magura-rachitisu-sohodol/ [...] Citește mai mult...
    iulie 21, 2024Location: village Cârligi, commune Filipești, county BacăuGeographical coordinates: 46°46’01.8″N 26°50’17.0″E (46.767167, 26.838056)Google maps: hereAccess:1. The access can be done by car, going on the DJ159 or on the DC8, you enter on the Strada Conacului on an unpaved road and in about 300metres you reach the manor house2. By train: get off at the Galbeni (Filipești) railway station and from here on foot, on the DC8, walk about 4.5KM. 3. From Bacău or on the way, by public transport by car. Check here availability!Description: The Zarifopol mansion was built in 1850 by the Moldavian nobleman Ștefan Catargiu, who committed suicide in 1866 on 2 September. The mansion is declared a historical monument, with code 04B0061/ (BC-II-m-A-00808). After the death of the first owner, the manor passed into the possession of the Greek Zarifopol family. The manor is quite well preserved, it preserves elements of architectural value: interior staircases, firieres, columns, terraces. For a period of time the building housed the school named after the writer Dinu Zarifopol (1921 – 2002), who was born in this area. The ghost that haunts the building is said to be that of Iorgu Zafiropol, who hanged himself on the morning of 30 November 1930, following his failure to find oil on the estate. After the burial the family built the room in which he hanged himself. The place is also known as the Devil’s House. Today the building is closed, inside there are still traces of the former school. Both inside and outside are in a continuous state of disrepair, the terracotta stoves are knocked down, the windows broken, the doors destroyed. Read more details here: GreetingsFromRoman, [...] Citește mai mult...
    mai 5, 2024From Poiana Ciresului In a place full of peace and tranquillity, on the hills between Racăciuni (village Dumbrăveni) and Helegiu (village Deleni) is the hermitage of the Transfiguration, in a place called Poiana Cireșului. The hermitage was founded by the hieromonk Pahomie Pîrjol (1928-2006), whose tomb is located on the hermitage grounds, Initially the church was built of wood and it gave way over time, A few years ago the construction of a new church began, the work was rather difficult due to lack of funds and labour. The monastery’s feast day is on 6 August, the Transfiguration. The access roads, both from Deleni and Dumbraveni, are quite uneven, in wet or rainy weather being practically impassable, at least with low-guard cars. The access from Dumbraveni is particularly picturesque, the road winding through meadows, meadows, forests with tall trees or shady forests. From Deleni we climbed many years ago, we no longer know the state of the road. The place is particularly quiet. Pilgrims can stay overnight but places are limited and it’s best to call ahead to enquire about availability. [...] Citește mai mult...
    decembrie 18, 2023Location: Luizi Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°31’47.5″N 26°49’48.9″EGoogle maps: hereAccess:1. Access can be made on foot either from Hotel Măgura Verde or from the commune of Luizi Călugăra at the end of the village on Pârăului Street.2. On foot or by bicycle, following the Via Bacovia trails.Description:The Grotto of St. Virgin Mary was consecrated on 15 August 2006 in memory of the Dormition of the Virgin Mary. On the way from the church to the grotto there are 14 crosses representing the 14 stations of the Way of the Holy Cross. The Grotto is celebrated on 15 August. Below is a video clip by Gabriel Horvat, [...] Citește mai mult...
    octombrie 31, 2023Location: county BacăuGeographical coordinates: 446°22’16.5″N 27°00’13.9″E (46.371317, 27.003901)Google maps:hereAccess:1. Access can be made on foot from the villages around the lake2. By car3. By bicycle Situated only a few kilometres from the city of Bacău, Lake Răcăciuni is currently a category IV nature reserve (birdlife reserve), as a result of Government Decision No 2151 of 30 November 2004. The protected area extends over the administrative territories of several municipalities (Cleja, Gioseni, Horgești, Faraoani, Pâncești and Răcăciuni) and covers an area of about 2000 hectares. The lake was formed following the commissioning of the Răcăciuni hydropower plant in 1984. It has a length of about 13 kilometres and is the third largest lake in terms of water volume in the county, after the lakes of Valea Uzului and Berești, and represents the largest protected lake area in Bacău County. Beyond the figures: the lake has a marvellous view and is a good place to spend leisure time. Also near the lake, passing on the left bank between Râcâtâu and Dieneț, are the ruins of the Dacian fortress of Tamasidava, which is considered the SECOND Dacian fortress in terms of importance and size! [...] Citește mai mult...
    august 18, 2022Welcome to the Ciciola Chapel Located under the high Carunta Peak (717 m) on the picturesque Ciciola Hill in Faraoani, Romania, in a small clearing, the Ciciola Chapel is a place of spiritual peace and natural beauty. This chapel is a first or last stop along the famous 7 Chapels Pilgrimage route, offering visitors a unique feeling of harmony between faith, heritage and breathtaking landscapes. A sacred destination Built to inspire and guide pilgrims, the Ciciola Chapel is more than a landmark – it is a place of reflection and renewal. Located approximately 3 kilometers from the picturesque “Vis” plateau, the chapel offers an ideal setting for prayer, peace or moments of personal tranquility amidst the hills and forests. Part of a rich pilgrimage tradition As the sixth stop, or the first, depending on the direction of travel, on the 7 Chapels Pilgrimage Route, the Ciciola Chapel holds a special place in the spiritual journey through Bacău County. Whether you walk the entire route or visit these chapels separately, Ciciola is a highlight that should not be missed. More than a chapel Visitors to the Ciciola Chapel can enjoy: A magnificent natural setting: the clearing where the chapel is located is of a special beauty, being guarded by diverse and ancient trees. An excellent place for rest and recovery: near the chapel there are tables and benches to eat and rest. There is also a small water spring. Atmosphere of peace: a quiet atmosphere ideal for personal reflection, meditation or spiritual connection. A place with history The place was once called “Cele Trei Cruci”. In 1991-1992 the three crosses were removed from their place (probably in an advanced state of deterioration) and this chapel was built. It is said that those suffering from the plague were brought to this place to be separated from the rest of the villagers, so that the disease would not spread. The families of the sick would bring food and leave it at the edge of the forest, from where they would come to get it. Plan your visit Whether you are a pilgrim in search of spiritual growth, a traveler attracted by history and culture, or an adventurer exploring the hidden gems of Romania, the Ciciola Chapel welcomes you. Accessible on well-marked trails and close to local amenities, it is a destination that combines accessibility with profound beauty. Come and discover the spiritual heart of Ciciola Hill. Let the peaceful surroundings and timeless charm of the Ciciola Chapel inspire your journey. Localization and access Localization: Ciciola Chapel lays right under Cărunta Peak (717m altitude), on Ciciola HillCoordinates: 46.452043246249055, 26.83085295339673Google maps: hereAccess: vehicle access is almost impossible. You can get here by foot or with MTB bike, comming from Valea Dragă (Lovely Valley), Faraoani or from Buchila hill, following Pelerinaj 7 Capele route or other routes (see below) Nearby points of interests Chapel of Saints Constantine and Helen Chapel of the Ascension Routes Route south chapels 7 Chapels Pilgrimage Route Traseu 6 Capele Photo/Video Gallery Note:Chapels are places of religious pilgrimage, places for meditation, for finding peace and tranquillity. So please: don’t come here for outdoor parties, leave the place clean, don’t make fires, keep quiet. Avoid transport here by motorised means. Respect to be respected. [...] Citește mai mult...
    mai 20, 2022Location: Bacău, Bacău countyGeographical coordinates: 46.575152, 26.925182Google maps:hereAccess:1. Access is on foot, there are several access points3. By bikeDescription:To be completed. [...] Citește mai mult...
    aprilie 18, 2022Location: village Buchila, commune Nicolae Balcescu, county BacăuGeographical coordinates: 46.456477, 26.865037Google maps:hereAccess:1. Access can be made on foot, from Buchila or from Valea Seacă3. By bike Maps:1. Via Bacovia – Big Map2. Route – Southern Chapels Description:The Chapel of Saints Emperors Constantine and Helen is built on the hill in the locality of Buchila. From here you can reach the Ciciola Chapel (about 4Km) following forest roads. From here you can also reach the chapel “Ascension of Jesus to Heaven”. The chapel was founded in 1888. [...] Citește mai mult...
    august 11, 2021Location: Nicolae Bălcescu commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°28’52.5″N 26°51’46.2″EGoogle maps: hereAccess:1. The access can be done by car, on an unpaved road, going up from Valea Seacă. From the bottom of the hill you walk about 500 metres.2. On foot or by bicycle from Valea Seacă, Nicolae Balcescu or other places, following the Via Bacovia routes.Description:The chapel “Jesus’ Ascension to Heaven” is built on Albeni hill between Valea Seacă and Balțata. It is perhaps not by chance that this place, a favourite with paragliding enthusiasts, has this name. The chapel was built in the 19th century, the exact date is unknown. It was built in honour of heroes. [...] Citește mai mult...
    august 5, 2021Welcome to the Ghert Chapel, the Heroes’ Chapel “Ascension of the Lord” Perched atop the Osebiti Hill (Gherța or Gherț) in Luizi-Călugăra, Romania, the Ghert Chapel is a landmark of the nation’s history and a place of beauty. Built after World War I to honor those who sacrificed their lives in war and the Romanian War of Independence, this chapel offers breathtaking panoramic views of the surrounding countryside and the city of Bacău. An altar of devotion and tranquility: Dedicated to the Ascension of the Lord, the Gherț Chapel attracts visitors with its peaceful atmosphere and beautifully contoured architecture. Its simple, elegant, beautifully rounded design, adorned with religious motifs, creates a sense of spirituality and reverence. A symbol of resilience and patriotism: The Ghert Chapel serves as a moving reminder of Romania’s history and the courage of its people. It is a symbol of resistance, a testament to the enduring spirit of those who fought for their nation’s freedom. Inside, marble slabs bear the names of those from the local area who gave their lives in the two wars mentioned above. Moreover, in the immediate vicinity of the chapel, the ground still holds hidden traces of battles that took place here in World War II. A journey through time and nature: Climbing the hill to reach the chapel is a pilgrimage in itself, offering visitors the chance to commune with nature and appreciate the tranquility of the surroundings. The panoramic views from the chapel’s terrace provide a well-deserved reward for the climb, presenting the picturesque landscape of Bacău and the surrounding region. A hidden gem of Bacău: Although not as well known as some of Romania’s larger churches, the Ghert Chapel holds a special place in the hearts of locals and visitors alike. Its unique blend of history, spirituality and natural beauty makes it an essential destination for anyone looking for a peaceful retreat in a place with a superb panorama – over the rich Siret Valley. From the Ghert Chapel you can access the Grotto of the Virgin Mary, the Măgura Verde Hotel (and Aventura Parc), by walking along a forest road and the Helen Hotel, by descending the path, unfortunately for most of the year the path is clogged and full of thorny bushes. Location and access Location: Luizi-Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46°32’26.0″N 26°49’43.6″E (46.540563, 26.828782)Google maps: hereAccess:1. The access can be made on foot, from Dealu Mare/Măgura (as a landmark you have the Osebiți Cemetery)2. By bicycle Nearby tourist attractions Grotto of St Virgin Mary Calvar Chapel (Calvaria) Hotel Helen Măgura Aventura Parc Routes 7 Chapels Pilgrimage Route Route 6 Chapels Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Semimaraton Photo/Video Gallery Video: Gabriel Horvat [...] Citește mai mult...
    iulie 29, 2021Calvar Chapel – A Place of Peace and Reflection Nestled atop the scenic Calvar Hill in Luizi-Călugăra, Bacău County, the Calvar Chapel is a historical and spiritual gem that offers a unique glimpse into the region’s rich past. Built in 1814, the chapel was dedicated to the Descent of the Holy Spirit, and over the years, it has become an important place for both locals and visitors alike, offering moments of reflection and tranquility. The chapel is renowned not only for its spiritual significance but also for its stunning location. Standing on the hill, it provides sweeping views of the village of Luizi-Călugăra, the surrounding valleys, and the distant horizon. The area is known for its peaceful atmosphere, making it an ideal spot for quiet contemplation and connection with nature. Visitors can experience the beauty of the landscape, particularly at sunrise when the first light casts a golden glow over the valley. The chapel is a testament to the deep spiritual and cultural heritage of the region, and its serene surroundings allow for a deeper connection with both history and nature. Whether you’re seeking a place for peaceful reflection, a historical exploration, or simply a beautiful vantage point to appreciate the natural beauty of Bacău County, the Calvar Chapel offers a unique experience that touches the soul. Calvar Chapel – A Place of Reflection and Serenity Located on the picturesque Calvar Hill in Luizi-Călugăra, Bacău County, the Calvar Chapel is a peaceful sanctuary with historical and spiritual significance. Built in 1814, it was dedicated to the Descent of the Holy Spirit, offering both locals and visitors a place for quiet reflection and spiritual connection. A Retreat of Peace and Tranquility The chapel’s location atop Calvar Hill offers panoramic views of the surrounding village and the distant valleys. This serene atmosphere makes it a perfect spot to appreciate nature, particularly at sunrise when the landscape is bathed in soft light, providing a calming experience for those seeking peace away from the bustle of everyday life. A Glimpse into History and Spirituality As a place of worship, the Calvar Chapel stands as a monument to faith and community spirit. Its simple yet elegant architecture reflects the deep-rooted traditions of the region, creating a spiritual space for prayer, meditation, and connection with the divine. A Hidden Gem in Bacău County Though it may not be widely known, the Calvar Chapel holds a special place in the hearts of those who visit. Its combination of natural beauty, historical value, and spiritual significance makes it an essential destination for anyone visiting Bacău County. The surrounding hill also offers hiking opportunities, allowing visitors to immerse themselves in nature as they make their way to the chapel. Location and access Location: Luizi-Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46.52666618, 26.837436Google maps:hereAccess: access is on foot or by bike from Luizi-Călugăra Nearby tourist attractions Capela Suhard Grota Sf. Fecioare Maria Magura Aventura Park Routes 7 Chapels Pilgrimage Route Route 6 Chapels Via Bacovia Trail Cros Via Bacovia Trail Semimaraton Photo/Video Gallery Video: Gabriel Horvat [...] Citește mai mult...
    iulie 22, 2021Location: Sinislău Hill, Luizi Călugăra commune, Bacău countyGeographical coordinates: 46.51867667204952, 26.84153213325184Google maps: hereAccess: 1. The access can be done on foot, from Sărata, from MTB Bar or 2. From Luizi-Călugăra leaving the church towards the hill and at the intersection with the Road between the Vii you enter this road, or3. From the Cattaleya guesthouse, go up the road on the right and then, when you reach the forest, turn left towards Sărata. Depending on the weather, up to a point can be reached by car or by bike.Description:The Suhard Chapel is built on Sinislău hill, one of the highest points near Bacău. From here you have a beautiful view over the city, the village and the valley. You can also admire the sunrise from here.The chapel was built by the Neculai I. Horvat family in 1932, with the feast of St John the Baptist, in June. [...] Citește mai mult...

    Scurt istoric

    Cum, de unde și de ce a apărut Via Bacovia?

    Ideea de Via Bacovia a apărut nu deodată ci treptat, din pasiune pentru alergarea montană. La început au fost alergările pe dealurile din jurul Bacăului. Prima alergare a fost pe dealul Osebiți, acolo unde se află capela Gherț, a fost pe 21 iulie 2016, o alergare pe o distanță de 10Km. Deși se știa demult de această capelă, ea stătea acolo mai mult singurică.

    Ușor, în timp, s-a extins zona de alergare pentru antrenamente, s-au parcurs noi trasee pe dealurile din împrejurimi, s-au adunat fotografii, s-au adunat amatori de alergare. Astfel, din discuție în discuție a apărut ideea de a organiza și lângă Bacău un concurs de alergare montană (sau trail running) pentru a aduce și în Bacău alergători din alte locuri din țară, nu numai alergătorii bacăuani să alerge “în deplasare”. În plus era și o chestiune de prestanță pentru numele orașului și a județului. Așa s-a ajuns ca de ziua armatei, în octombrie să se desfășoare prima competiție de alergare montană de lângă Bacău, sub “comenduirea” Bazei 95 Aeriene și având două probe: cros de 10Km și semimaraton 21Km, având un număr de 305 participanți. Concursul a fost ținut la Valea Budului si a fost un mare și neașteptat succes a fost, lucru benefic pentru a organiza și a doua ediție în 2019, cu mai mult curaj și mai mult elan,

    A doua ediție a concursului Valea Budului Trail a avut loc în octombrie 2019 și a introdus în plus și o cursă maraton de 42Km. Numărul de participanți de această dată s-a ridicat cam la 600. Organizator și inițiator a fost tot Baza 95 Aerienă, Merită să menționăm aici efortul deosebit depus de militarii Bazei Aeriene, de asemenea parte dintre și ei fiind alergători montani.

    La ambele evenimente alergători din grupul Runscape și-au adus contribuția atât în ceea ce privește organizarea traseului, asistență pe traseu dar și la realizarea și întreținerea site-ului concursului.

    Una dintre primele alergări
    Diplomă Baza 95 Aeriană – Participare Valea Budului Trail

    24 martie 2019 – ]ntr – o alergare de 62Km s-a parcurs un traseu care cuprindea 5 dintre cele 6 capele, mai pu’in capela Ciciola.

    29 septembrie 2019 –

    3 octombrie 2019 – S-a creat grupul de Facebook Via Bacovia. Aici s-au publicat sporadic fotografii și totodată primele hărți cu trasee outdoor din jurul Bacăului.

    31 iulie 2020 – Creare pagina Facebook Via Bacovia.

    03 august 2020 – Creare și publicare pagină web Via Bacovia.

    Echipa Via Bacovia

    • Via Bacovia
      Via Bacovia - Structura de organizare

      Structura functionala Via Bacovia

      • Coordonator Principal
        Coordonarea întregii activități Iulian Vimp Contact: Facebook: iulian.vimp Site web: www.vimp.ro Instagram: vimp.ro

        Atribuții:

        1. Coordonarea întregii activități prin colaborare cu coordonatorii pe specialități
        • Coordonator Dezvoltare
          Coordonator echipa pentru dezvoltare/ întreținere site și conturi site-uri sociale, promovare, documentare

          Coordonator echipa pentru dezvoltare/întreținere site și conturi site-uri sociale, promovare, documentare, grafică, design și videografie, pliante e.t.c.

          • Web developper
            Dezvoltare site web și design. Iulian Vimp Contact: Facebook: iulian.vimp Site web: www.vimp.ro Instagram: vimp.ro
          • Grafician
            Dezvoltare grafica Realizare afise
          • Fotograf
            Pentru fotografiile de evenimente Pentru fotografie de documentare
          • Fotograf
            Ovidiu Vieru Contact: Facebook: Lightless Media Instagram: Lightless Media
          • Videograf/Audiograf
            Realiazre si procesare video Realiazre si procesare audio
          • Editor
            Editare texte pentru site, pentru site-urile sociale
          • Programator
            Dezvoltare aplicatie mobil
          • Promoter online
            Raspunde de promovarea online
        • Coordonator documentare
          Coordoneaza echipa de documentare si trasee
          • Documentator trasee si harti
            Realizarea de trasee si harti
          • Documentator puncte de interes
            Documentator puncte de interes Silviu S. Contact: Facebook: - Site web: - Instagram: - Cauta si aduna informatii despre punctele de interes: - muzee - cladiri istorice - povesti populare e.t.c.
          • Responsabil SPS
            Responsabil atragerea de Sponsori, Parteneri si Sustinatori, pecum si de colaborarea cu acestia:. - restaurante - unitati de cazare e.t.c.
        • Coordonator evenimente
          Coordonarea evenimente: - evenimente sportive - plimbari - intruniri diverse
          • Insotitori trasee
            Persoane care insotesc grupurile in cazul turelor organizate.
          • Echipa voluntari
            Participa la diverse activitati si evenimente
            • Voluntar
              Gabriel Fodor

              Gabriel Fodor este un voluntar prin excelență, participant ca voluntar la mai multe evenimente, atât legate de activitatea Via Bacovia, cât și la altele.

      • Coordonator principal
        Coordonarea întregii activități

    Harta surselor de apă

    Harta surselor naturale de apă din jurul orașului Bacău: izvoare naturale și fântâni.
    Citiți înainte de utilizare:

    1. Fiecare sursă de apă are în descriere data ultimei actualizări.
    2. Nu toate sursele de apă sunt potabile.
    3. Pentru unele surse de apă există certificat de calitate.
    4. Folosirea surselor de apă ca apă potabilă este pe răspunderea fiecăruia.
    5. Verificati data ultimei actualizari
    6. Localizarea poate fi aproximativă pentru unele surse

    Utilă pentru drumeți și nu numai.

    Via Bacovia – Big map

    Versiune actuală: 1.2
    Ultima actualizare: 12.03.2024
    Lista modificări: vedeți la sfârșitul documentului

    Harta completă Via Bacovia, în continuă completare.

    La momentul actual, harta cuprinde 4 zone de interes:
    zona verde: Trebeș-Hemeiuș-Gârleni.
    zona albastra: zona lacurilor.
    zona portocalie: Măgura-Pietricica-Lărguța-Sărata-Luizi Călugăra-Valea Seacă
    – zona alba: Valea budului

    În aceste zone se vor regăsi trasee și circuite marcate. Vom prezenta puncte de interes și marcaje, cu descrieri și imaginile aferente.

    Note și observații

    1. Harta prezentată se va folosi pentru orientare, nu și pentru navigare
    2. Toate traseele prezente au fost parcurse “la picior”
    3. Mijlocele de determinare ale traseelor nu sunt din categoria celor profesionale, ca atare poziționărea nu este una foarte precisă.
    4. Unele trasee se desfășoară pe drumuri forestiere dar unele porțiuni pot fi pe cărări mai puțin umblate
    5. În anumite zone nu există semnal GSM
    6. Există zone cu grad dificultate de abordare și parcurgere, când porniți la drum asigurați-vă că aveți atât pregătirea necesară cât și echipamentul adecvat pentru astfel de activități
    Lista de modificări
    1. Versiunea 1.1, 20.03.2023: adăugare segmente între dealul Pietricica, Dealul Sohodol, com. Măgura (primărie). Adăugare segmente între Dealul Pietricica, Răchitișu, Pădureni.
    2. Versiunea 1.2, 12.03.2024: adăugare segmente în zona Trebeș și extindere zonă de sud până la culmea Ghimelcea.
    

    Tablouri și alte imprimate

    Fotografii pentru tablouri și alte imprimate.

    🟢 Ai un restaurant, o pensiune, un hotel în Bacău?

    🟢 Ai o afacere frecventată de public?

    🔴 Promovează zona în care îți ții afacerea!!!

    🔴 Acum pe Via Bacovia am deschis o nouă secțiune cu cele mai 😍frumoase imagini din zonă. Poți lua din aceste imagini orice fotografie dorești și să o faci tablou pentru afacerea ta!


    Termeni și condiții de utilizare a imaginilor

    1. Toate imaginile prezentate pot fi folosite atât pentru uz personal cât și pentru uz comercial.
    2. Imaginile preluate pot fi utilizate atât pentru tipărire cât și pentru utilizare în mediul online.
    3. Imaginile pot fi prelucrate dacă se consideră necesar pentru a se încadra într-un anumit design (procesare de culori, nuanțe, etc) fără a șterge sigla Via Bacovia.
    4. Se pot utiliza imaginile pentru imprimare pe orice mediu și obiect, inclusiv pentru realizarea de stickere autocolante, draperii, rolete, etc.
    5. Imaginile pot fi utilizate inclusiv în scop comercial indirect, pentru realizarea de produse tip suvenir (căni, cești, obiecte decorative, etc) puse spre vânzare.
    6. Toate fotografiile prezentate sunt proprietatea Via Bacovia, cu excepția celor pentru care se specifică în mod expres autorul/proprietarul.
    7. Fotografiile prezentate aici nu pot fi vândute ca atare.

    În curând vom posta noi imagini din frumoasa zonă bacoviană, secțiunea aceasta este în continuă creștere – urmărește site-ul!

    🕺 Ajută proiectul Via Bacovia prin apreciere și distribuire! Mulțumim! 🙏

    Pune cel puțin un tablou Via Bacovia în spațiul în care îți desfășori activitatea și noi îți vom promova afacerea ta în mediul online!

    Format 70x50cm

    .

    Format 50x70cm

    Sfaturi pentru drumetii

    Traseele Via Bacovia – fii pregătit pentru a le parcurge în siguranță!

    Ca în orice domeniu primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de a te apuca de treabă este să te informezi. Acest lucru este valabil si în cazul parcurgerii traseelor Via Bacovia, fie că ești începător sau nu, fie că parcurgi traseul la pas – în drumeție, fie în alergare sau cu bicicleta.

    Clasificarea traseelor

    Din punct de vedere a naturii reliefului

    Din punct de vedere a reliefului traseele Via Bacovia sunt se împart în

    1. trasee colinare cu grad ridicat de denivelare
    2. trasee colinare cu grad mic de denivelare
    3. trasee aproape plate
    4. rurale
    5. urbane
    1. În prima categorie se încadrează traseele din zona dealurilr de vest – Valea Budului, Magura-Luizi-Sarata-Faraoani. Aceste trasee prezintă grad ridicat de denivelare unde alternează des urcările și coborârile, zonele împădurite cu zonele de pajiște, cu pante și rampe cu grad de înclinare de la mic până la mare și foarte mare. Traseele din această categorie sunt în general trasee mai dificile și se pretează la drumeții și alergare trail, pentru parcurgerea cu MTB necesitând un grad ridicat de pregătire. Solul în aceste zone este în cea mai mare lutos, devdenind foarte alunecos pe timp de ploaie. În perioadele de frig poate prezenta și gheață.
    2. Traseele din categoria a doua sunt în general trasee ce urmează drumuri forestiere cu pante cu înclinare mică și mică spre medie.Aici se încadrează în principal traseele din zona pădurii Trebeș-Hemeiuș. Aceste trasee se preteaza foarte bine la urice tip de activitate, inclusiv activități împreună cu familia, cu copiii. Aici cea mai mare parte din trasee se desfășoară pe drumuri forestiere cu înclinație mică, adesea pietruite și bine bătătorite, neridicând mari probleme.
    3. Traseele din categoria a treia sunt trasee ce se desfășoară pe teren aproape plat. Cea mai mare parte a traseelor sunt trasee expuse la soare. Se preteaza de asemenea oricăror tipuri de activități. Natura terenului este în general mixtă, lut, pietriș, iarbă dar sunt tresee ce nu ridică mari probleme din punct de vedere a parcurgerii.
    4. Traseele rurale se desfășoară pe drumuri asfaltate sau neasfaltate, în zona localităților rurale Traseele rurale pot continua pe mici porțiuni cu zone colinare si/sau forestiere. Din punct de vedere a parcurgerii nu implică precauțiuni specifice, exceptănd porțiunile colinare, porțiuni de pot prezenta și zone cu grad ridicat de inclinație.
    5. Traseele urbane (sectiune ce se află deocamdata în studiu) sunt traseele ce se desfăsoară în zona urbană. Traseele urbane sunt trasee în orașul Bacău, la ora actuală sunt vizate două viitoare trasee, ZidART Nord și ZidART Sud, două trasee ce vor parcurge picturile murale ZidART și alte locuri interesante de pe parcurs.

    Din punct de vedere a dificultății

    Din punct de vedere a dificultății traseele au grad de dificultate cuprinse între 1 (foarte ușor) si 5 (foarte dificil), grad de dificultate ce tine de natura terenului, diferentele de nivel, obstacolări si lungimea traseelor. De asemenea vor fi notate si gradele de dificultate conform legislației in vigoare cu privire la traseele turistice, pedestre si cicloturistice (usor, mediu, dificil), această clasificarea ținând cont doar de distanțe și de .diferențele de nivel.

    Din punct de vedere a destinației

    1. Alergare trail. Trasee recomandate pentru alergarea montană.
    2. Drumeție pedestră. Trasee recomandate pentru drumeție.
    3. Bicicletă MTB. Trasee recomandate pentru parcurgerea cu bicicletă MTB.
    4. Pelerinaj. Trasee de drumeție cu specific tematic, sunt trasee mai lungi.
    5. Tematice. Sunt trasee cu diverse teme (capele, biserici, natura, obiective urbane, etc).

    Unele trasee pot avea specific mixt, de exemplu un traseu de pererinaj poate fi si tematic și/sau alergare trail.

    Considerente privind parcurgerea traseelor la pas

    Echipament și materiale necesare

    1. Încălțăminte. Parcurgerea unui traseu la pas solicită cel mai mult picioarele. O încălțămine neadecvată poate duce nu numai la oboseală dar vă expune și riscului de accidente. Astfel, pentru parcurgerea traseelor colinare dificile se recomandă folosirea de încălțăminte cu talpă rigidă sau semirigidă profilată pentru teren alunecos. Pentru traseele urbane se recomandă încălțăminte cu talpa mai moale. În toate cazurile încălțămintea cu amortizare mai bună îți va oferi un confort sporit și îți va proteja articulațiile picioarelor.
    2. Vestimentație. Pentru drumeții se recomandă vestimentație adecvată, tip sport. În special pentru drumețiile de vară când este foarte cald și se transpiră mult se recomandă îmbrăcămintea tehnică, sintetică sau merino, ce lasă pielea să respire și se usucă repede, Îmbrăcămintea de bumbac se îmbibă cu umezeală, se libește de corp și se usucă greu. Pentru situațiile de vreme incertă este necesar să avem în rucsac o geacă specifică pentru ploaie. Pentru vreme rece se recomanda imbracăminte pe mai multe straturi (bluza termică, tricou tehnic, jacheta, geacă), mănuși subțiri și mănuși mai groase, astfel încăt să ne putem acomoda atât la condițiile de mers (când ne încălzim) cât și la perioadele de pauză (când organismul intră în repaos și se răcește).Pentru drumețiile lungi este recomandat să avem la noi și un tricou de schimb, pentru cazul în care cel purtat devine foarte ud, fie datorită transpirației fie datorită unei ploi.
    3. Rucsacul este altă componentă importantă pentru o drumeție reușită. Pentru drumețiile scurte (2-3 ore) se poate preta orice tip de rucsac, chiar și un ghizdan de școală, dar pentru drumețiile lungi se recomandă a avea un rucsac adecvat atât pentru lungimea drumeției cât și pentru condițiile meteo. Este bun un rucsac cu buzunare frontale și llaterale pentru a avea acces ușor la apă, gustări, telefon, etc, să nu trebuiască să dăm rucsacul jos din spate de câte ori avem nevoie de ceva. Pentru drumețiile foarte lungi în care suntem nevoiți să cărăm multe lucruri care îngreunează bagajul este bine să avem un rucsac cu centuri în dreptul pieptului și deasupra șoldului, pentru protecția coloanei vertebrale.
    4. Apa poate fi ținută în recipiente de plastic, ploscă, bidon tip flask, termos. În loc de apă sau suplimentar puteți avea și ceai sau soluții de hidratare cu electroliți specifice activităților de tip sport. Folosirea termosului este salutară pentru drumeții desfășurate fie în perioadele foarte calde fie în perioadele foarte reci. Lipsa unei hidratări corespunzătoare poate duce la apariția cârceilor, epuizarea resurselor de săruri și minerale din organism, accentuarea efectului oboselii ce poate duce la apariția unor accidente.
    5. Hrana este de asemenea importantă. Luați în considerare hrana bogată în nutrienți, proteine.Luați în calcul atât dificultatea traseului pentru a căra hrana necesară dar și condițiile meteo: dacă sunt temperaturi de îngheț luați hrană uscată si poziționați-o în rucsac lipită de spate, pentru a se păstra cât de cât caldă, dacă este foarte cald nu luați hrană perisabilă sau care se topește (ciocolată de exemplu). Pe lăngă hrana obișnuită, cel puțin pentru drumețiile lungi și grele recomandăm ca suplimentar să aveți și batoane proteice și energizante care pot fi de folos în momente de epuizare.
    6. Bețele sunt utile pentru traseele lungi și cu grad ridicat de dificultate. Folosirea bețelor duce la ușurarea efortului picioarelor, distribuirea circulației sanguine, ușurarea sarcinei asupra coloanei vertebrale dar și ca punct de sprijin și echilibru pentru porțiunile de teren mai accidentate.
    7. Sursele de lumină sunt necesare pentru drumețiile desfășurate pe întuneric sau în cazul în care drumeția începe sau se poate termina pe întuneric. Pentru comoditate recomandăm folosirea lanternelor frontale (vă permit să aveți mâinile libere) rezistente la umiditate.
    8. Protecție și siguranță Un capitol adesea neglijat, din păcate. Iată câteva lucruri necesare sau recomandate a exista în rucsacul de drumeție:
      – un briceag, util pentru a desface conserve, a porționa hrana. Poate fi folosit și la nevoie pentru a tăia bandaje, leocoplast, etc.
      – folia de supraviețuire este necesară pentru turele lungi, poate fi folosită în caz de frig, ploaie, etc. Se găsește și în trusa auto.
      – lanterna electrosoc: utilă în cazul în care traseul trece prin zone cu căini agresivi. zomotul șocului electric descurajează și alungă câinii.
      – petardele sunt utile pentru alungarea câinilor
      – spay anti-urs: pentru zonele în care a fost sau este semnalată prezența urșilor.
      – minitrusă de prim-ajutor. Se găsesc astfel de truse și în magazinele cu specific pentru sporturile outdoor (Decathlon, de exemplu)
    9. Altele:
      – soluțiile anticârcel și/sau magneziu: necesare pentru eforturi îndelungate.
      – soluțiile pentru rehidratare sau sărurile: a se folosi în cazul în care pierdem multă apă prin transpirație. Odată cu transpirația se elimină din organism multe săruri și minerale și este necesar să ne refacem imediat. Lipsa sărurilor din organism poate duce la efecte nedorite: cârcei sau chiar poate afecta sistemul nervos ducând la stări de confuzie sau chiar pierderea conștiinței.

    Reguli

    1. Inainte de plecarea în drumeție verificați că aveți toate cele necesare în rucsac.
    2. Inainte de a parcurge un traseu ne informăm asupra duratei traseului, a rutei acestuia, a stării vremii, asupra pericolelor ce pot aparea pe traseu (animale sălbatice, câini, locuri cu risc de accidentare, etc)
    3. Nu lăsăm gunoiaie, mizerii pe traseu. Pentru asta putem lua cu noi și saci de gunoi în care să depozităm resturile.
    4. Nu ne aventurăm singuri pe trasee sălbatice dacă știm că avem diverse probleme medicale.
    5. Nu ne aventurăm pe traseele dificile dacă starea vremii se anunță a nu fi favorabilă
    6. Ne asigurăm că avem bateria telefonului încărcată, eventual mai luăm o baterie externă.
    7. Nu ne sprijinim, nu tragem de stâlpii de marcaj a traseelor, nu deteriorăm marcajele, amenajările de pe traseu
    8. Nu facem locul decăt în locuri special amenajate și semnalizate ca atare
    9. Nu consumăm alcool
    10. Dacă întâlnim cu persoane accidentate, epuizate de efort acodăm atenția necesară. În cazuri extreme anunțăm Serviciul de urgență 112.
    11. Nu lăsăm resturi alimentare sau hrană pe trasee, în ideea că e bună pentru animalele sălbatice – nu facem altceva decat să obișnuim animalul sălbatic să își facă habitat în zona traseului.
    12. Dacă ne deplasăm pe trasee marcate vom urmări în permanență marcajele. în cazul în care pierdem marcajul ne intoarcem inapoi la ultimul marcaj văzut.

    Recomandări

    1. Înainte de a pleca pe trasee este bine să informăm pe cineva apropiat, mai ales dacă plecăm singuri
    2. Este bine să avem la noi harta electronica a traseului sau să folosim hărțile on-line Via Bacovia.
    3. Luăm la noi întodeauna suficientă apă, nu ne bazăm pe sursele de apă naturale necontrolate
    4. Din când în când faceți zgomot ușor în timpul deplasării prin zonele sălbatice, acest lucru atenționează animalele care de obicei se retrag de pe căile umblate de oameni.
    5. Dacă ne deplasăm cu câinele de companie vom avea lesă pentru a o folosi cel puțin în situațiile în care ajungem în zone cu stâni sau câini fără stăpân sau cu animale sălbatice.
    6. Dacă dorim să mergem cu copiii este bine să mergem în grupuri cu alți copii, în felul acesta traseul va părea mai ușor și mai distractiv pentru ei.

    Utile

    https://viabacovia.ro/ghid-turistic/ghid-orientare-pe-trasee/

    NOTA;

    1. Acest articol poate suferi modificări.
    2. Articolul nu reprezintă un ghid oficial autorizat
    3. Articolul se adresează drumețiilor cu specific în zona Bacăului și nu drumețiilor montane sau din alte categorii.
    Versiune: 0.1.
    Ultima actualizare: 06.08.2024

    Ilustrate vechi (M. Ceuca) – Seria 3

    Ilustrate vechi (M. Ceuca) – Seria 2

    Ilustrate vechi (M. Ceuca) – Seria 1

    Istoria în fotografii

    Galerie foto cu imagini vechi din Bacău și din zonele rurale aferente

    Galerii foto: Ilustrate vechi (oferite de Dl. Mihai Ceucă)

    Seria 1 – Click pe fotografie pentru deschidere galerie

    Seria 2 – Click pe fotografie pentru deschidere galerie

    Seria 3 – Click pe fotografie pentru deschidere galerie

    Tururi ghidate

    Tururi ghidate cu personal calificat.

    Tururi ghidate – drumeții în natură

    Tururi ghidate Door2Outdoor

    Tururi ghidate cu ambarcațiuni

    Tururi ghidate de călărie

    Tururi ghidate MTB

    Tururi ghidate biciletă șosea/cross

    Tururi ghidate urbane

    Tururi ghidate ZidART

    Tururi ghidate rurale

    Tururi ghidate tematice

    Tururi Cetățile dacice

    Tururi muzee și case memoriale

    Tururi monumente istorice

    Tururi stânele bacoviene

    Tururi diverse

    Tururi producători locali

    Tururi stânele bacoviene

    Tururi fotografie

    Tururi Yoga/Retreat

    Ghid orientare pe trasee

    Un scurt ghid despre cum ne orientam pe trasee folosind hărțile Via Bacovia și aplicațiile de pe telefonul mobil.

    Versiune document: 1.1
    Autor: vimp.ro
    Listă modificări: la finalul documentului

    Pe site-ul Via Bacovia sunt disponibile o serie de hărți. Unele hărți sunt disponibile online, altele pot fi descărcate și utilizate și în mod offline.

    Majoritatea hărților online sunt disponibile pentru orientare pe aplicația Google Maps, pentru utilizarea hărților offline vom prezenta două aplicații: Locus Map 4 Outdoor Navigation și OsmAnd — Hărți și GPS Offline, vom discuta de versiunile gratuite ale celor două aplicații.

    Pentru a putea utiliza aplicațiile pentru orientare trebuie să aveți pornită localizarea și aplicațiile să aibe acces la localizare.

    1. Utilizare hărți pe aplicația Google Maps

    Aplicația Google Maps vă permite să încărcați trasee pentru a vă orienta în drumeții sau diverse activități sportive: alergare, MTB, e.t.c. Aplicația funcționează în mod online, dar există posibilitatea de a o utiliza pentru orientare și pe mod offline, cu observația că în modul offline mai pierde traseul (pur și simplu traseul încărcat pe hartă dispare din cand în când).Pentru a putea utiliza aplicația este nevoie să fiți conectați în aplicație cu contul Dvs. Google. După ce ați pornit aplicația trebuie să aveți o legătură la Internet, vă asigurati că și v-ați autentificat în aplicație apoi vom proceda conform pașilor de mai jos. (pentru ușurință urmăriți săgețile roșii din imagini).

    1.1. Deschidețí aplicația și asigurați-vă că sunteți conectat/autentificat cu contul Dvs. Accesați setările contului prin apăsare pe iconița din dreapta-sus.

    1.2. Din ecranul pentru opțiuni accesați “Offline maps”

    1.3. Pe ecranul nou selectați “SELECT YOUR OWN MAPS”

    1.4. În ecranul de selecție faceți zoom și încadrați zona în care urmează să vă deplasați. Apăsați apoi butonul “Download” și așteptați să se finalizeze încărcarea hărții pentru utilizare off-line. Din acest moment aplicația se poate folosi pentru orientare în mod off-line.

    Pentru drumețiile în natură recomand descărcarea hartilor in mod “satelit” pentru o mai bună vizualizare a reliefului.

    Din acest moment suntem pregătiți să folosim și traseele publicate pe Via Bacovia la sectiunea Ghid/Trasee si harti, de aici alegeti orice categorie de traseu.

    Mai departe sunt pașii de urmat pentru încărcarea traseelor pe Google Maps, acest lucru necesotând de asemea să aveți diponibilă o conexiune la Internet.

    1.5.Navigați pe pagina de internet Via Bacovia (viabacovia.ro) și alegeți o pagină cu trasee din meniul Ghid/Trasee si harti. Aștepați încărcarea traseului pe pagină. După îcărcarea traseului, pe pagină va apărea zona cu harta traseului. În zona de hartă apăsați pe pătratul din dreapta-sus, se va deschide automat aplicația Google Maps și în mod automat se va încărca și traseul, ca în pasul următor, Daca pe ecranul telefonului nu apare patrațelul de deschidere a traseului atunci rotiți telefonul pe orizontală.

    1.6. Odată ce s-a încărcat traseul în aplicație se poate porni la drumeție. Poziția actuașa pe hartă este marcată cu un spot albastru cu contur alb (în mod normal).

    Note:

    1. Nu uitați să aveți pornită localizarea.
    2. În lipsa uei conexiuni Internet este posibil ca traseul de pe harta să dispară și să fie nevoie să găsiți o zonă cu date disponibile pentru reîncarcarea traseului.
    3. Folosirea telefonului pentru orientare va scădea durata de autonomie a bateriei și se impune ca pentru drumeții lungi să aveți o baterie externă pentru reîncărcarea telefonului.

    Articolul va fi completat ulterior cu ghidul privind utilizarea aplicațiilor specializate pentru off-line.

    Lista modificări:
    1. 09.03.2023: creare articol - prezentare Google Maps
    2. 07.08.2024: modificări minore și corecții

    Ghid turistic

    Repere

    Vezi mai multe

    Trasee și hărți

    Hărți Via Bacovia

    Tururi ghidate

    https://viabacovia.ro/ghid-turistic/sfaturi-pentru-drumetii/
    https://viabacovia.ro/ghid-turistic/ghid-orientare-pe-trasee/

    Despre

    Despre Via Bacovia

    Capela Ghert

    Ideea de Via Bacovia a venit cu ceva timp în urmă și a pornit inițial ca o informare despre locurile frumoase din cadrul natural din jurul Bacăului.

    Ulterior, primind numeroase întrebări despre acele locuri, am extins zona de informare adăugând și informații despre localizare și despre trasee.

    Impactul generat a fost unul destul de puternic, oamenii au început să cutreere traseele de pe site pentru a vizita diferite obiective. În septembrie 2022 a fost organizat și s-a desfășurat concursul de alergare Via Bacovia Trail, un concurs de alergare montană pe traseele Via Bacovia.

    Ce ne propunem?

    Via Bacovia MapsRealizare hărți și trasee

    Secțiune deja în progres. Dorim să construim hărți pe care să punctăm cele mai interesante locuri și obiective. De asemenea vom realiza trasee pentru diverse activități, fie strict sportive fie doar pentru drumeții. Ulterior, după definitivarea traseelor virtuale dorim să facem marcarea celor mai importante trasee.

    evenimente sportive

    Evenimente sportive

    Ne propunem planificarea și desfășurarea unor evenimente sportive specifice: alergare montana, MTB, concursuri de orientare și multe altele, fie ca organizatori fie ca parteneri sau susținători.

    Drumetii si socializareDrumeții și socializare

    Vom planifica și realiza diverse excursii, drumeții, cu scop strict recreativ, în mod special, excursii de grup de durată mai lungă sau mai scurtă. Vor fi și drumeții realizate pentru copii, pentru fotografi, pentru părinți sau pentru persoane mai puțin obișnuite cu efortul dar și altele mai dificile.

    obiective turisticePuncte de interes

    Inventarierea și prezentarea punctelor de interes: obiective turistice, locuri interesante, muzee, restaurante, unități de cazare, furnizori servicii adiacente turismului (reparații echipament sportiv, închirieri, etc),   muzee, SPA și lista poate continua.

    amenajari și investitii

    Amenajări și investiții

    Dorim să atragem investitori pentru a completa cadrul oferit de natură cu “ceea ce trebuie”: panouri informative, foișoare, bănci, leagăne și tot ce este necesar pentru a atrage turistul sau drumețul și pentru a-l face să revină întodeuna cu drag și cu plăcere.

    colaborare promovareColaborare, promovare

    Contruim cadrul potrivit prin care unitățile comerciale să se promoveze și să colaboreze unele cu altele astfel încât turistul, vizitatorul să aibe la îndemănă tot setul de informații și servicii necesare pentru a petrece plăcut în aceste locuri.

    Artspire

    Lucrări de artă (grafică, pictură, sculptură) inspirate din peisajele, monumentele, personalitățile, muzeele Bacăului.
    Secțiunea “Artspire” se dorește a fi o galerie foto inspirațională cuprinzând picturi, lucrări de grafică. sculpturi, diorame, e.t.c. ce la un moment dat pot constitui materiale pentru o frumoasă expoziție care să prezinte aceste locuri văzute prin ochiul artistului.
    Puteți trimite o singură fotografie pentru o singură lucrare folosind formularul de contact de pe site și selectând secțiunea “Artspire-trimite fotografie”. Vă rugăm ca în zona “Mesaj” să precizați titlul lucrării și descrierea ei. De asemenea puteți preciza și site-ul în care se regăsesc lucrările Dvs.

    Important!!!

    vă rugăm să vă semnați fotografiile aplicând pe acestea fie sigla artistului, fie numele, fie o semnătură care să vă identifice. Mulțumim!